Cum să-ți găseșți un job bun de acasă?

.

Dacă locuiești în orașe mici de provincie, cu siguranță știi că nu e tocmai ușor să găsești un job bun și bine plătit. Dar nu e imposibil. Trebuie doar să gândești “outside of the box” și să iei în calcul, la modul cel mai serios, să muncești cu spirit de răspundere de acasă. Astfel, vei vedea că poți găși locuri de muncă în Suceava, de exemplu, fără a lucra fizic pentru o firma din oraș.

Practic, ai la dispoziție locuri de muncă în toată țară, câtă vreme ai un calculator și o conexiune la Internet. O limba străină, măcar, întotdeauna e un avantaj.

Joburile de acasă reprezintă soluție salvatoare pentru cei care vor să-și rotunjească veniturile, care sunt disponibili pentru o activitate de doar câteva ore pe zi. La o adică, dacă eșți disciplinat și-ți faci bine calculele, poți avea mai multe colaborări și să câștigi chiar mai bine decât dacă ai avea un job full time.

Această idee prinde tot mai bine nu doar la noi, mai ales în contextul economic actual. Cum, însă, poți găși joburi de acasă? Unde cauți, ce trebuie să faci, concret, mai ales că sunt tot felul de “țepe” pe Internet? Iată ce spune un specialist pe piața muncii, respectiv Oana Petcu, Național Operations Manager la Adecco România.

Cine își poate cauta un job de acasă? Sunt oameni cu studii medii și chiar superioare, unii dintre ei nedeplasabili, dar această nu mai de de multă vreme o regulă, sau care nu pot ajunge la birou, fiind din altă localitate, ori care nu au disponibilitatea lucrului pe teren (mers la clienți), dar care stăpânesc termenii de client service și pot gestiona un proiect/client așa cum ar face orice angajat la biroul companiei. Practic, sunt la fel de prompți, dar nu au libertatea de mișcare pe care o are un angajat full time.

Cum afli despre un astfel de loc de muncă? Rețelele de socializare te pot ajuta, la fel și rețelele profesionale consacrate, cum ar fi Linkedin. Poți seta pe Facebook să urmărești companiile sau firmele care te interesează, astfel încât să afli despre joburile scoase la bătaie printre primii. Apoi, sunt tot felul de grupuri, în funcție de aria de interes.

În acest moment, rețelele de socializare funcționează că un pol de recrutare eficient și obiectiv. Așa că ai mare grijă și la ce postezi și cum arată contul tău!

Pe Facebook nu mai intră doar tinerii, așa cum se întâmpla până acum câțiva ani, intră toată lumea. Aici poți vorbi live cu angajatorul, poți pune întrebări.

Dar întâi de toate, dacă eșți atras de un astfel de job, trebuie să afli cât poți de multe despre angajator. Și, din nou, rețelele de socializare te pot ajuta.

Cum poți evita păcălelile? Cum recunoști firmele serioase?

Din păcate piața este plină de oferte false. Totuși, numele angajatorului, precum și analiza imaginii pe care acesta o oferă pieței (constând nu doar din comunicare, dar și din feedback-urile celor care deja au interacționat cu compania) sunt relevante și poți distinge ofertele neserioase de restul.

Din păcate, mulți dintre cei păcăliți își pierd discernământul, acționând destul de mult la primul impuls, uitând să-și ia măsuri de siguranță.

Exemple de joburi

Cât despre joburile care pot fi făcute efectiv de acasă, câteva sunt Customer support representative, unde se utilizează un PC conectat la Internet și un telefon fix, modalitate prin care se oferă live suport clienților companiilor active cu precădere în on-line, telecom, dar și diverse activități de back-office (traduceri, culegere de date şi de text, creare publicații on-line. Lista este însă cu mult mai lungă, trebuie doar deschidere de ambele părți.

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton