Oboseala competitivă este, mai nou, o problemă a majorităţii cuplurilor. Gândeşte-te de câte ori nu v-aţi certat care să facă cumpărăturile sau care…
… să schimbe scutecul copilului.
În astfel de cazuri tu încerci să-l convingi că eşti mai extenuată decât el, drept urmare, el ar trebui să te ajute mai mult. Evident, iubitul tău se eschivează şi spune că tu nu înţelegi cât de mult îl consumă programul de muncă. Aşa că ajungeţi să vă certaţi care dintre voi este mai obosit.
Ei bine, există studii care-ţi vin în apărare şi demonstrează că femeile au nevoie de mai mult somn decât bărbaţii, dar se odihnesc mai puţin în comparaţie cu ei.
Iată o serie de argumente pe care i le poţi servi iubitului tău, pentru a câştiga mai multe clipe de somn şi odihnă.
1. Femeile au nevoie de 20 de minute în plus de somn faţă de bărbaţi!
Aceasta este concluzia unui studiu care a analizat diferenţele activităţii cerebrale dintre femei şi bărbaţi, arată dailymail.co.uk.
Potrivit structurilor cerebrale şi a modului de a executa sarcini, femeia tinde să folosească mai mult din creier decât bărbatul, având nevoie la finalul unei zile, de 20 de minute în plus de somn faţă de un bărbat pentru a se reface.
„Una din principalele funcţii ale somnului este că îi permite creierului să se refacă”, spune profesorul Jim Horne, directorul „Centrului de Cercetare a Somnului”.
Acele activităţi care ţin de memorare şi de jonglare cu mai multe sarcini (vezi îngrijirea copilului, călcarea cămăşilor lui şi îndeplinirea obiectivelor profesionale) obosesc mai mult creierul.
Femeile, prin definiţie, tind să jongleze activităţi şi să fie mai flexibile în asumarea unor responsabilităţi variate. Tocmai de aceea, nevoia pentru un somn odihnitor este mai acută în cazul tău, după spusele profesorului Horne.
Aşadar, ideea de a împărţi în mod egal sarcinile din casă cu iubitul tău este una de bun simţ dacă ne gândim la nevoia ambelor sexe de a se odihni suficient. Scoate-i din vocabular afirmaţia: „Te-ai emancipat şi nu mai vrei să găteşti!”.
Dacă amândoi aveţi locuri de muncă istovitoare, în restul timpului e cazul să funcţionaţi ca o echipă.
2. Dacă el se simte odihnit după 5 ore de somn, nu înseamnă că şi tu eşti la fel
De multe ori îţi reproşează că eşti leneşă şi te compară cu el în privinţa orelor dormite?
Ei bine, profesorul Horne susţine că durata unui somn odihnitor variază de la om la om. Media generală este între 6 şi 8 ore de somn pe noapte, pentru a te reface. Aşadar, dacă iubitul tău se dă pe el exemplu şi nu înţelege cum de nu te odihneşti în cinci ore de somn, felicită-l că este peste medie. Totuşi, roagă-l să te înţeleagă, dacă tu te încadrezi în ea.
3. E demonstrat ştiinţific faptul că femeia adoarme mai greu după ce a fost trezită din somn
Potrivit unui studiu, femeile sunt mai private de somn decât bărbaţii, din pricina unor cauze biologice.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, femeia tinde să aibă un somn mai uşor de perturbat decât cel al bărbatului şi totodată adoarme mai greu odată ce a fost trezită din somn.
Femeile mame au o sensibitate la zgomot crescută atunci când zgomotul e produs de copil. De aceea femeile sunt, în general, cele care se trezesc în toiul nopţii să-l îngrijească pe micuţ, în timp ce bărbatul mormăie şi se întoarce pe partea cealaltă.
Potrivit cercetărilor, într-un cuplu, persoana cu somnul mai uşor de perturbat tinde să fie trezită în toiul nopţii de mai multe ori de partenerul său cu somn profund.
În general bărbatul este cel cu somn profund, iar femeia este cea care se trezeşte în toiul nopţii ba prea la marginea patului, ba fără pătură pe ea, ba lovită de mâna partenerului. Rezultatul? Tu nu vei avea parte de somnul acela profund care te ajută să te refaci în totalitate.
Aşadar, dacă obişnuieşti să te trezeşti din cauza mişcărilor lui bruşte, în timp ce el doarme buştean, îi poţi cere, pe bună dreptate, să te ajute mai mult la treburile cotidiene, având în vedere că el a prins o noapte bună de somn… spre deosebire de tine.