Top 5 super seriale în care călătorim în timp

.
Mi-au plăcut întotdeauna filmele despre călătoriile în timp și îmi aduc aminte cu plăcere și cu un pic de emoție de ”Back to the Future”, unul dintre cele mai tari filme despre ”Time Travel” în care tânărul Marty McFly se întoarce în timp pentru a-și salva copilăria și prietenii. Regizat de Robert Zemeckis și jucat impecabil de Christopher Loyd și Michael J.Fox, Back to the Future I a luat premiul Oscar pentru efecte speciale în 1985 și este pe locul 36 în topul celor mai bune filme ale lumii. Super tare. 

Pe Back to the Future l-am văzut de multe ori, (ultima oară acum o săptămână) și cred că seria aventurilor lui McFly și a profesorului Brown, rămâne una dintre cele mai bune producții SF despre călătoriile în timp chiar și acum, după 35 de ani de la apariție.  De fapt, de la el mi-a venit ideea unui articol despre serialele în care ne luăm zborul către epoci diferite.

Pe drumul deschis de Robert Zemeckis au mers mulți regizori și producători de film. ”The Time Machine” cu Guy Pearce,  ”12 Monkeys” cu Brad Pitt și Bruce Willis  sau ”Time cop” cu Van Damme sunt câteva dintre filmele care îmi vin în minte. Dinspre partea serialelor, lucrurile stau și mai bine. Sunt multe, multe producții care au atacat acest subiect și azi mă voi opri la câteva dintre ele:

11.22.63 – Lets save J.F.K

Acum 56 de ani, mai exact pe 11.22.63 președintele american  J.F.Kennedy era asasinat în piață Dealey din orașul Dallas. Lee Harvey Oswald presupusul autor al asasinatului nu confirmă bănuielile anchetatorilor pentru că este ucis două zile mai târziu de către Jack Ruby, un obscur proprietar de cluburi de noapte. Și totuși cine la omorât de fapt pe Kennedy? Rușii, CIA, FBI, petroliștii americani, Mafia sau mai nou chiar soția lui, Jackie, că răzbunare pentru aventură președintelui cu  Marilyn Monroe…? Cert este că nici pană acum, după 56 de ani, chiar dacă arhivele au fost deschise, tot nu știm exact cine a fost în spatele tragicului eveniment.

În  serialul 11.22.63 facem cunostiință  cu Jack Eping, un obscur profesor de liceu care reușește  printr-un context interesant de împrejurări să se întoarcă în timp  pentru a  împiedica  asasinarea lui JFK. Cum reușește profesorașul să-și ducă sarcina la bun sfârșit, ce se intamplă  ulterior și cum se schimbă istoria, dacă se schimbă, rămâne să descoperim în episoadele acestei povești marca Stephen King.

Dark este un serial SF nemțesc care începe timid și oarecum neconvingător, dar dacă ai răbdare și treci de primul episod ai să descoperi că  povestea aparent banală și plictisitoare de la început se transformă într-un dark thriller care te va ține în priză până la final.

În căutarea unor răspunsuri privind dispariția unor copii, patru familii descoperă o enigmă care se întinde pe trei generații. O poveste ciudată cu gust de film polițist și cu aromă de supranatural.

Dark este primul serial german difuzat de Netflix. Unii spun că e mai bun decât Stranger Things, dar… hmmm… e discutabil. Deși par aseamănătoare, cele doua povesti sunt structural diferite. În orice caz, Dark este un serial cu o încărcătură emoțională mare care merită văzut.

Timeless este un serial SF lejer, de vară,  în care o echipă de cercetători în frunte cu Lucy Preston o doamnă pasionată de istorie, călătorește în timp  pentru a încerca să-l oprească pe Garcia Flyn, un criminal foarte inteligent care a furat o mașină timpului cu ajutorul careia vrea să distrugă America. Serialul este antrenant, chiar simpatic pe alocuri, cu multe note umoristice și  cu o atmosferă antrenantă de poveste polițistă.

În Timeless călătorim prin diferite perioade ale istoriei, de la asasinarea lui Abraham Lincoln la celebrul accident aviatic din 1937 în care incendiul uriașului dirijabil Hindenburg a pus capăt epocii baloanelor cu heliu.  Ajungem și prin Mexic unde îl cunoaștem pe David Crokket  și descoperim  că nu a fost atât de celebru și viteaz pe cât îl știam noi din cărți.

Cu  Frequency m-am întâlnit întâmplător într-o seară leneșă de toamnă, în timp ce căutăm pe net ceva SF-uri. Serialul, un remake al filmului cu același nume cu Denis Quaid și Jim Caviezel în rolurile principale se învârte în jurul lui Remy Sulivan, o tânără și frumoasă  polițistă  care reușește cu ajutorul unui aparat de radio vechi să  comunice cu tatăl ei mort de 20 de ani.

Serialul  pornește la drum cu benzină SciFi dar pe măsură ce trec episoadele, acțiunea virează elegant către zonă thriller/polițistă.  Elementele SF rămân, dar se pierd subtil în planul doi.  Acțiunea se concentrază pe jocul de-a șoarecele și pisica dintre un criminal în serie și un detectiv care anchetează un caz vechi de 20 de ani.

Ideea din Frequency nu este nouă. Au mai există filme pe această temă și primul care îmi vine în minte este ”Cabin Lake” cu Sandra Bullok și Keanu Reves. Filmul este superb și trebuie văzut. Un alt film care merge pe aceiași idee este Butterfly Effect o drama sf cu Ashton Kucher in rolul principal. De văzut neapărat.

„The man în the high castle” este unul dintre cele mai interesante și în același timp ciudate seriale pe care le-am văzut.  Ecranizare a romanului cu același nume de P.K. Dick,  serialul ne arată o istorie alternativă în care Germania și  Japonia au câștigat cel de-al doilea război mondial.

Acțiunea serialului se petrece în anul 1962 undeva în Statele Pacifice ale Japoniei (fostă SUA)  în plină ocupație Nipono-Germană. Viață americanilor curge aparent liniștit până când Enigmaticului personaj din Castelul înalt, căutat atât de poliția secretă japoneză cât și de mișcarea de rezistență americană scoate la lumină cateva jurnale de știri pe celuloid în este prezentată o istorie alternativă  în care  aliații au câștigat cel de-al doilea război mondial.

Cum este posibil așa ceva când Svastica și Discul Soarelui flutură de 17 ani peste întreagă lume? De unde au apărut aceste filme? Cine le-a făcut? Unde este acest castel înalt, cine este omul care locuiește în el și care este rolul lui în tot acest joc de-a v-ați ascunselea cu istoria? Iată doar câteva din multele întrebări pe care vi le veți pune urmărind acest film.

Overall, scenariul, actorii, imaginea, dialogurile, toate converg către o experiență  cinematografică intensă care nu trebuie ratată. Serialul a ajuns la sezonul 4 care promite să încheie elegant acest serial surprinzător.

Am spus de multe ori, timpul este inamicul numărul unu al serialistului pătimaș. Când nu știi la ce serial să te uiți, aruncă o privire pe serialex.ro și poate iti vine vreo idee. Nici eu nu am timp de pierdut, asa că  recomand numai seriale bune.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton