Dacă plănuiești să faci un copil sau el deja este pe drum, probabil te gândești la cum vor fi primele zile alături de el, dar și la cum te vei descurca să ai grijă de micuț. Cu siguranță ai auzit de la prietene sau la persoane apropiate că, odată ce devii mamă, în viața și în programul tău zilnic vor avea loc multe schimbări și că absolut toate activitățile tale vor depinde de cel mic.
Acest lucru este parțial adevărat, dar nu înseamnă că trebuie să uiți de tine și de preocupările tale, să te izolezi sau să îți investești absolut toată energia doar în îngrijirea noului membru al familiei. Dimpotrivă, perioada de după naștere, în care te afli în concediul de maternitate, este ideală pentru a te redescoperi, pentru a face lucrurile pentru care nu ai avut timp niciodată sau pentru a-ți dezvolta noi pasiuni. Ține cont că, mai ales în primele luni, bebelușii dorm destul de mult și cei mai mulți dintre ei chiar de două ori pe zi. Poți profita de acest timp pentru a face alte lucruri și nu din categoria celor gospodărești, ci lucruri pentru tine însăți.
Transformă în sursă de venit o pasiune
Dacă ai ales să intri în concediu pentru creșterea copilului, activitatea ta principală pe parcursul acestuia va fi, teoretic, să ai grijă de bebeluș. Însă, mai ales dacă până acum ai avut un stil de viață activ, un job care te solicita destul de mult și un program zilnic încărcat, este posibil să îți fie greu ca, brusc, să ai o singură preocupare. Însă lucrurile nu trebuie să se întâmple așa. Chiar dacă vei primi de la stat o indemnizatie pentru cresterea copilului – despre care este important să știi că nu se dă din oficiu, ci trebuie să o soliciți – nu ar fi rău să profiți de o anumită pasiune pe care o ai sau să îți găsești una pentru a obține venituri suplimentare. Acest lucru te va motiva și va ajuta la menținerea unui nivel optim al stimei de sine, astfel încât să nu te simți doar mamă, ci și femeie care se dezvoltă în permanență.
De exemplu, poți începe să realizezi lucruri handmade – obiecte decorative, bijuterii, decorațiuni pentru sărbătorile de iarnă – pe care, ulterior, să le vinzi apropiaților sau în mediul online. Dacă ai talentul de a picta, profită de orele în care cel mic doarme, pentru a face tablouri. Implicându-te zilnic și în activități care nu îl includ pe cel mic, nu îți vei lăsa creativitatea să stagneze, te vei relaxa și poți chiar și să câștigi niște bani în plus. Interesează-te, însă, și de prevederile legale în acest sens, deoarece există o limită clară a veniturilor pe care le poți încasa din alte activități în timp ce iei și indemnizație.
Bebelușul doarme și tu nu știi ce să faci astfel încât să nu îl deranjezi, dar, în același timp, să simți că nu pierzi timpul? Citește. Probabil ai cel puțin o carte pe care ai început-o, dar la capătul căreia încă nu ai ajuns, sau una pe care îți dorești de mult să o răsfoiești, dar mereu au apărut alte priorități. Acum este momentul nu doar să citești cărțile pe care deja le ai în bibliotecă, ci să cumperi unele noi, indiferent de domeniu.
Citește ficțiune ca să evadezi din mediul de viață zilnic cu care te-ai obișnuit, biografii ca să descoperi viețile altor persoane din care poate că vei avea ceva de învățat sau cărți care să te ajute să îți aprofundezi cunoștințele din domeniul profesional. Această activitate te va ajuta să nu te plafonezi și să te dezvolți pe zi ce trece. Ca să îți fie mai ușor, îți poți stabili un interval orar fix pentru lectură, când știi că bebelușul doarme, și un număr de pagini pe care să le citești zilnic. Nu îți seta un număr foarte mare, ci începe cu unul mic, și, în funcție de timpul disponibil și de capacitatea de concentrare pe care le ai, îl poți mări ulterior. Lasă cartea începută undeva la vedere, pe noptiera de lângă pat, de exemplu, pentru a-ți fi cât mai la îndemână și ca să îți fie mai ușor să te ții de programul stabilit.
Cursurile online – indiferent de domeniu, au marele avantaj de a nu necesita deplasarea la niciun sediu. În plus, le poți face la orice oră din zi sau din noapte, iar informațiile pe care le primești sunt foarte accesibile, mai ales că ai posibilitatea de a le reciti de câte ori este nevoie pentru a le înțelege și a le asimila.
Din fericire, ai de unde alege în ceea ce privește astfel de cursuri, mediul online fiind generos în acest sens, multe dintre cele pe care le ai la dispoziție fiind gratuite. Poți căuta unele care să fie în domeniul tău de activitate sau, și mai bine, altele care să te învețe lucruri noi din alte domenii. De obicei, aceste cursuri îți oferă mai întâi informații, apoi îți solicită să treci unul sau mai multe teste de cunoștințe. La final, dacă le promovezi, obții și o dovadă care să ateste că ai urmat acele cursuri. Dacă bebelușul se trezește în timp ce tu descoperi noi domenii de activitate, nu îți face griji, pentru că, de obicei, aceste cursuri îți permit să le segmentezi în funcție de timpul pe care îl ai.
Așadar, perioada de după naștere nu trebuie să fie doar despre copil, ci și despre tine, pentru că timpul pe care îl ai poate fi organizat astfel încât să îți împarți echitabil activitățile. Având în vedere că nu trebuie să participi la întâlniri de serviciu sau să îndeplinești sarcini la birou, este o perioadă foarte bună în care te poți dezvolta pe toate planurile, nu doar în cel matern.
(P) Material realizat în colaborare cu bundeangajat.olx.ro.