Gripa și-a arătat colții și în acest an după același scenariu: mai întâi în țările din vestul Europei (țările nordice, Franța, Spania), iar apoi a pornit spre Est.
Virusul gripal A/H1N1, același care a provocat pandemia din 2009, este din nou în peisaj și va lovi intens și România în circa două-trei săptămâni, estimează specialiștii români.
Intensitatea epidemiei va fi invers proporțională cu măsurile de prevenire luate. „Gripa se poate transforma într-o epidemie în circa trei, șase sau 12 săptămâni. Punctul de pornire poate fi deschiderea școlilor. Copiii au o imunitate scăzută și pot transmite foarte ușor boala de la unii la alții. Mai sunt și situații în care părinții îi trimit la școală/grădiniță bolnavi pentru că nu au cu cine să-i lase acasă și ajută în acest fel la răspândirea virusului”, explică mecanismul expansiunii bolii Viorel Alexandrescu, medic primar microbiolog la Centrul Național de Referință pentru Gripă de la Institutul Cantacuzino.
Se așteaptă ca gripa să producă și în acest an sute de milioane de îmbolnăviri la nivel mondial, zeci de milioane de complicații și între 0.5 și un milion de morți cu toate vaccinările performante. Vârstnicii peste 65 de ani, copiii sub patru ani, gravidele și bolnavii cronic sunt cei mai vulnerabili în fața virusului.
Aflați din suplimentul DOCTORUL zilei, distribuit marți împreună cu Evenimentul zilei și de pe doctorulzilei.ro, care sunt cele mai bune metode pentru a preveni îmbolnăvirea, cât de utilă mai e vaccinarea, cum să cureți casa sau mâinile pentru a reduce riscul de răspândire a virusurilor gripale, dar și cum să deosebești o gripă de o răceală.