Traficul bucureştean provoacă boli de inimă

.

După numai două ore petrecute în traficul din Bucureşti sau la plimbare pe o stradă aglomerată, sistemul cardiovascular este afectat de poluare. Dar efectele negative se văd, bineînţeles

… şi la nivelul sistemului respirator.

Poluarea cu particule ultrafine asociată cu traficul intens şi cu arderea combustibililor fosili (gaz natural, petrol, cărbune) poate produce schimbări în ritmul cardiac chiar şi la persoanele tinere şi sănătoase.

Mai mult, se pare că se produc şi cheaguri care pot reprezenta primul semn al unor probleme cardiace grave.

Cercetătorii au vrut să afle care sunt efectele particulelor ultrafine asupra persoanelor sănătoase, pentru că aceste particule tind să fie depozitate mai adanc în sistemul respirator, iar efectele lor se întind dincolo de acesta.

19 persoane sănătoase cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani au fost expuse, timp de două ore, unor niveluri de poluare echivalente cu cele întâlnite în oraşele mari, la orele de varf, apoi s-au măsurat efectele acestei expuneri asupra funcţiei respiratorii şi cardiace.

La nivelul plămânilor şi căilor respiratorii inflamaţiile erau reduse sau inexistente, însă sistemul cardiovascular a fost afectat în toate cazurile.

Având în vedere că voluntarii erau tineri şi sănătoşi, nu putem decât să ne imaginăm ce schimbări se produc în organismul unui bătrân cu probleme cardiace, care îşi petrece câteva ore într-un oraş poluat, în perioadele de vârf ale traficului.

Efectul poluării asupra sănătăţii noastre depinde de tipul poluantului, concentraţia lui în aer, perioada de expunere şi de starea de sănătate a fiecăruia.

Copiii, bătrâni, bolnavii cronici şi persoanele subnutrite sunt mai sensibile în faţa poluării.

Efectele ei se văd imediat sau apar în timp. Pe termen scurt te poţi alege cu iritaţii la nivelul ochilor, nasului şi gâtului, dureri de cap, greaţă şi reacţii alergice. De asemenea, în condiţii de poluare, sunt favorizate infecţiile respiratorii, în special la copii. 

Pe termen lung, efectele poluării sunt mult mai grave: afecţiuni respiratorii cronice, cancer pulmonar, boli cardiace şi chiar afectarea creierului, ficatului sau rinichilor. Expunerea continuă la aer poluat afectează plămânii copiilor şi agraveaza bolile cronice, şi la cei mici, dar şi la adulţi.

Mai multe studii au asociat poluarea şi cu greutatea scăzută a nou-născuţilor, cu naşterile premature şi malformaţiile congenitale.

De obicei, în marile oraşe se întâlneşte o combinaţie de poluanţi, care este cu atât mai periculoasă. În aerul pe care îl respirăm se află praf, cenuşă, fum, nitraţi proveniţi din fertilizare, plumb, arsenic, funingine şi multe alte substanţe la fel de periculoase. Acestea ajung şi în mâncarea noastră prin apa de ploaie.   

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton