Fumatul în timpul sarcinii afectează capacitatea nou-născutului de a-şi controla tensiunea arterială, ceea ce ar putea contribui la sindromul morţii subite. Însă tutunul aduce şi alte pericole pentru bebeluş.
O echipă de medici suedezi a descoperit că nou-născuţii expuşi la fum de ţigară în timpul vieţii intrauterine prezentau creşteri anormale ale tensiuni arteriale. Acestea aveau loc inclusiv atunci când bebeluşii dormeau în pătuţurile lor, aparent liniştiţi.
Medicii ştiau deja că fumatul în timpul sarcinii este unul din cei mai importanţi factori care contribuie la sindromul morţii subite a sugarului, însă nu erau siguri care este legatură. Acum ei cred că schimbările survenite în sistemul circulator al nou-născuţilor expuşi la fumul toxic de ţigară ar putea explica decesul aparent fără motiv.
În cadrul studiului, au fost examinaţi 36 de nou-născuţi, dintre care 17 aveau mame fumătoare. Medicii au descoperit că aceştia din urmă aveau un puls anormal şi creşteri inexplicabile ale tensiunii arteriale. Aceste probleme s-au înrăutăţit pe pracursul primului an de viaţă.
La numai o săptămână de la naştere, copiilor expuşi la fumul de ţigară le creştea tensiunea arterială când erau ridicaţi din pătuţ. Până la un an, se pare că s-au adaptat cumva, pentru că tensiunea lor scădea când erau ridicaţi.
Studiul suedez este primul care dovedeşte că fumatul în timpul sarcinii perturbă mecanismul de control al tensiunii la copil. Medicii cred ca aşa se explică riscul mai mare de moarte subită la care sunt expuşi bebeluşii fumătoarelor. Ei vor continua să-i examenize în continuare pe cei 17 copii pentru a vedea dacă şi pe viitor vor avea probleme cardiovasculare.
Aceasta nu e prima cercetare care caută efectele fumatului asupra copiilor. Un studiu din 2009 a arătat că baieţeii ai căror mame fumează în timpul sarcinii pot avea probleme de comportament şi deficit de atenţie, pe când fetiţele dezvoltă doar probleme comportamentale.
Restul efectelor pe care le are fumul de ţigară sunt cunoscute de mult timp. Reprezentanţii March Of Dimes, un ONG american care luptă pentru a îmbunătăţi sănătatea nou-născuţilor, spun că fumatul în timpul sarcinii încetineşte creşterea fătului şi sporeşte riscul unei naşteri premature.
Iar un nou-născut prematur riscă să îşi piardă viaţa la scurt timp de la naştere sau să dezolte afecţiuni cronice (paralizii cerebrale, retard mental, etc.)
Cei de March of Dimes spun că fumatul poate contribui şi la complicaţiile sarcinii: placenta previa, desprindere de placentă, ruperea prematură a membranelor amniotice.
Fumul de ţigară conţine peste 2500 de chimicale. Nu se ştie exact care din ele sunt periculoase pentru făt şi care nu, dar se pare că printre cele care afectează organismul copilului se numără nicotina şi monoxidul de carbon.
Dacă te laşi de fumat măcar până la sfârşitul celei de-a şasea luni reduci cu mult riscurile la care este supus copilul tău.