Problema ginecologică cu care se confruntă multe femei, dar despre care nu vorbește nimeni

.

Deși vaginismul este o realitate zilnică dureroasă pentru cel puțin 2 din 1000 de femei, nu se vorbește despre ea la fel de des pe cât se discută despre problemele ginecologice ale bărbaților, cum ar fi disfuncția erectilă.

Vaginismul se referă la încordarea constantă și persistentă a mușchilor vaginali oricând se încearcă penetrarea, după cum arată Metro. Potrivit Vaginismus Awareness, cel puțin 2 din 1000 de femei sunt afectate de această boală la un moment dat în viață. „Nu se știe pe deplin de ce apare boala, dar factorii pot include gândurile că vaginul este prea mic, gândurile sexuale negative și un istoric de abuz sexual”, a explicat experta în sănătatea sexuală Aly Dilks, care conduce The Women’s Health Clinic.

Alți posibili factori declanșatori sunt problemele de cuplu și teama de o posibilă sarcină. Însă durerea adusă de vaginism nu se limitează doar la contactul sexual – pentru unele femei, poate fi dureroasă și simpla inserare a unui tampon. Partea cea mai dificilă este că vaginismul nu poate fi tratat cu pastile și ovule, asemeni unei infecții, întrucât rădăcina bolii este de origine psihologică.

Conform Vaginismus Awareness, multe femei primesc ca primă variantă de tratament mersul la un terapeut sexual și au o șansă de 95% de a trata problema psihologică. Vaginismul este însă un tabu, iar acest lucru poate face perioada de tratare cu atât mai dificilă. Dacă o femeie alege să ignore simptomele vaginismului, acestea pot ajunge să îi aducă un alai nou de probleme, cum ar fi lipsa de încredere în sine și certurile în relație.

Dacă simți discomfort sau durere în timpul actului sexual, nu trebuie să suferi și să te consolezi singură că va trece. Mentorul sexual Colin Richards, care este fondator la Intimacy Matters, a subliniat: „Din experiența mea, dacă se ajunge la rădăcina psihologică a anxietății sau temerii, vaginismul poate fi eliminat complet. Am văzut îmbunătățiri pe perioade trei până la șase ședințe. Pe măsură ce mintea învață că penetrarea sexuală nu este dureroasă sau greșită și că, de fapt, este plăcută, corpul răspunde curând și renunță la nevoia de a se tensiona. Femeia rămâne calmă și se simte familiară cu situația și este încrezătoare că totul va fi bine”.

Sursa foto – 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton