Este destinul scris în stele?

.

Astrele înclină, dar nu determină, spune un vechi proverb. Este cursul vieţii noastre trasat dinainte sau avem libertatea de a ne sustrage influenţei astrale? Cu cine mă mărit?
Ce profesie o să îmbrăţişez? De ce boli o să sufăr? Poate da astrologia răspuns la toate aceste întrebări? Uimitor pentru cei mai mulţi dintre noi, dar… da!

Cu o probabilitate destul de mare. Este atunci romanul vieţii noastre gata scris, iar noi doar îl citim, fără posibilitatea de a mai schimba ceva? Din fericire… nu!

Prima carte de astrologie apărută în limba română, „Cer şi destin” a lui Armand Constantinescu, face o pledoarie destul de pertinentă determinismului. Te convinge că, îţi place sau nu, energiile planetare modelează destinul nou-născutului întocmai ca pe-o plastilină.

Destinul tragic al Elenei Cuza şi al lui Mihai Eminescu

Exemplul cel mai dramatic este cel al Elenei Cuza, al cărei destin a fost… doliul. Planetele, pe harta cerului în momentul naşterii ei, sunt poziţionate întocmai ca forma unui sicriu. Destinul ei a fost tragic: Cuza a fost detronat şi trimis în exil, iar acolo a murit în braţele ei. Alte două sicrie pe care Elena Doamna le-a păzit au fost ale fiilor lui Cuza, pe care ea îi adoptase şi îi iubise ca pe proprii copii.

La 84 de ani, cea care purtase doliu jumătate din viaţă, e murit la rândul ei. Vagonul care îi purta rămăşiţele pământeşti a luat foc. Un trăznet a ars toate coroanele de pe el, cu excepţia celei trimise de Carol I. Întâmplător sau nu, planeta din „vârful” sicriului format în astrograma ei era chiar Marte, cel înflăcărat.

E mult mai simplu să intuieşti proporţia în care astrologia a avut dreptate privind în trecut, la un destin deja consumat. Analizând astrogramele lui Mihai Eminsecu şi Vasile Alecsandri, Armand Constantinescu pune în evidenţă „conincideţe” semnificative.
 
Eminescu a avut Ascendentul în Rac, ceea ce în orice tratat de astrologie indică un puternic patriotism, nostalgie faţă de trecut şi sensibilitate la tradiţii, calităţi definitorii pentru personalitatea poetului. Planeta cea mai puternică în astrograma lui este… cum probabil ghiceşti, Luna! De acolo ar proveni imaginaţia bogată, reveria şi tendinţa către „dor de ducă”.

Luna e în Leu, semnul iubirii, şi în Casa a III-a care guvernează scrisul, comunicare, călătoriile scurte. În plus, face trigon (aspect benefic) cu Uranus, planeta originaţităţii şi a genialităţii. Dacă i-ar fi zis cineva mamei sale, la naşterea lui: „Fiul dvs. va scrie poezii de dragoste geniale”, n-ar fi greşit.

Mai mult, Luna e în trigon şi cu Venus, planeta iubirii sau Luceafărul, aflată din păcate în casa a VI-a, a crizelor morale sau fizice. Amorul mai degrabă nefericit e mai prezent decât cel luminos, împlinit. De parcă n-ar fi fost suficient, Luna e în opoziţie cu Neptun, aflat chiar în semnul de domiciliu. Acest aspect poate aduce o imaginaţie morbidă şi tulburări mentale.

Pe de altă parte, Soarele şi Mercur în Capricorn făceau din Eminescu o persoană introvertită, de multe ori melancolică, orinetată mai mult spre propriile sale gânduri. Aspectul disonant dintre Soare şi Saturn, Marele Malefic, adânceau aceasta până la pesimism sau depresii periodice împotriva cărora nu putea face mare lucru.

Situaţia financiară precară, mai ales spre sfârşitul vieţii, momentul morţii, cât şi faptul că nu a avut copii sunt, după Armand Constantinescu, sunt la fel de evidente citind astrograma poetului.

Vasile Alecsandri, astrograma unui norocos

Prin contrast, astrograma lui Alecsandri este neobişnuit de norocoasă. Născut sub zodia Leului şi beneficind de influenţele benefice a nu mai puţin de 9 trigoane, acestea vor determina destinul lui Alecsandri ca fiind echilibrat şi fericit, cu o mare nobleţe sufletească.

Mercurul său în Leu, pe Ascendent, făcea din el un excelent improvizator. Versurile îi curgeau „ca dintr-un izvor” spre deosebire de Eminescu, cu Mercurul său în Carpicorn, care revenea mereu asupra manuscriselor, cu trudă, căutând perfecţiunea. Alecsandri nu putea sta prea multă vreme trist. Saturn, la el, era în conjuncţie cu Jupiter, planeta optimismului şi a jovialităţii.

Mai e interesant şi un alt comentariu: când Alecsandri se năştea, Soarele răsărea, iar moartea l-a ajuns la apus. Asta ar indica succesul şi gloria lui Alecsandri în timpul vieţii, el aparţinând mai ales contemporanilor săi, cu un ecou mai mic pentru posteritate. Spre deosebire de el, Eminescu se năştea la apus, ceea ce arată că el nu aparţinea lumii şi timpului său, şi va muri când Soarele răsărea. El va aparţine deci posterităţii, gloria sa fiind mai mare după moarte decât în timpul vieţii.

Este destinul bătut în cuie? Nu! Altfel, care ar mai fi farmecul…? Să reuşeşti totuşi să „fentezi” influenţele astrale presupune angrenarea liberului arbitru, şi nu oricum, ci în mod VOLITIV şi CONŞTIENT. De exemplu, să presupunem că cineva ar fi predispus unui cancer care urmează să-i curme zilele în mai puţin de un an. Astrele indică posibilitatea acestui sfârşit tragic.

Descoperind cancerul incipient, persoana respectivă are două opţiuni: să se resemneze în mod pasiv, lăsându-se târât către sfârşitul prezis de stele, sau să renunţe instantaneu la regimul său greşit de viaţă: alcool, ţigări, cafea, sedentarism şi program haotic, urmând fără întârziere un regim alimentar şi tratament adecvat. Varianta a doua nu e imposibilă, dar presupune un efort uriaş, perseverenţă şi determinare.

Practic, acestea sunt semnele că TE OPUI unei influenţe astrale. De exemplu, Marte este în opoziţie cu Venus pe axa iubirii, chiar azi. Să presupunem că îţi vine să te cerţi cu iubitul tău, cuvintele îţi vin buluc la gură despre ce n-a făcut, ce-ar fi trebuit să facă sau care e părerea ta despre ultima lui boroboaţă… Dă-i drumul, şi astrele te-au „avut”. Respiră adânc, închide robinetul cu acuze şi aminteşte-ţi că totuşi e băiat bun, că v-aţi iubit cu înflăcărate acum câteva zile – săptămâni sau luni, şi că peste zece ani vei râde despre ceva care acum ţi se pare inadmisibil… Atunci, ai câştigat!

Foto:Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton