Cum petreceau strămoșii noștri? Scurtă istorie a distracțiilor de odinioară

.

Multe dintre sărbătorile moderne sunt derivate din festivitățile antice. Fiecare cultură își are propriile obiceiuri de a marca evenimente importante, precum Anul Nou, aniversările, nașterile și căsătoriile. 

De la muzică dance la populară, de la bucate tradiționale la gustări selecte, de la bere și vin la whisky și coniac, toate acestea sunt ingrediente de succes pentru o petrecere reușită în zilele noastre.

Și strămoșii noștri aveau stiluri asemănătoare de a marca un eveniment important. Poate e greu să-ți imaginezi cum o petrecere aniversară, care are loc într-un club select, ar putea avea un echivalent în urmă cu câteva mii de ani, însă descoperirile arheologilor arată că și oamenii din trecut celebrau momentele relevante.

Alcoolul – un produs cu peste 8000 de ani de istorie

Încă nu a fost identificat momentul când cuvântul „alcool“ a fost folosit pentru prima dată. De asemenea, modul în care a fost preparată prima băutură alcoolică și de ce oamenii au considerat că este gustoasă, rămâne încă un mister. Cât despre cea mai veche băutură alcoolică identificată până în prezent, aceasta datează din 7.000 – 6.500 î.e.n. și a fost realizată în satul chinez Jiaju. Cercetătorii au descoperit că băutura era realizată din orez, struguri, miere și fructe de păducel. 

Cam în aceeași perioadă, oamenii din Orientul Mijlociu au început să producă bere din orz, însă descoperirile arheologice ale celei mai vechi beri din orz din lume arată că aceasta a fost obținută în Georgia, în 6.000 î.e.n. În ceea ce privește vinul, cel mai vechi produs datează din 7.000 î.e.n. Identificat în Tbilisi, Georgia, a fost declarat de Cartea Recordurilor cel mai vechi vin din lume, având peste 8.000 de ani. 

Hrana – un motiv pentru reuniunile de grup 

Pentru strămoșii noștri paleolitici, vânătoarea era un efort de grup. Succesul acestei acțiuni, mai ales în cazul animalelor mari, însemna obținerea, pentru o perioadă scurtă de timp, a unor provizii de hrană. Este mai mult decât probabil ca cel puțin părțile animale perisabile să fie consumate la scurt timp după vânătoare, în cadrul unei mese colective – prototipul mesei festive.

În Neolitic și în Epoca Bronzului, oamenii au învățat să cultive plante și să crească animale domestice, ceea ce a schimbat modul în care alimentele erau consumate și așa a crescut și interdependența dintre indivizi și dintre grupuri. Astfel, sărbătorile au devenit o expresie a puterii și o demonstrație a statutului social. 

Muzica – un privilegiu al celor puternici

Istoria muzicii este la fel de veche precum omenirea în sine. Arheologii au descoperit primele flaute realizate din oase și fildeș, care datează din urmă cu 43.000 de ani. În ceea ce privește cel mai vechi cântec din lume, acesta are o vechime de 4.000 de ani. Cel mai timpuriu fragment de notație muzicală se găsește pe o tabletă sumeriană, unde sunt incluse instrucțiuni și acorduri pentru un imn dedicat regelui Lipit-Ishtar. Cu toate acestea, cei mai mulți istorici susțin că cel mai vechi cântec din lume este Imnul hurrian al lui Nikkal, zeița livezilor. Cântecul, care ar fi fost compus în secolul 14 î.e.n., a fost descoperit pe o tăbliţă, în 1950, în oraşul vechi din Ugarit, Siria. Alături de un set complet de note muzicale, include și instrucțiuni specifice despre cum să fie cântat pe un tip de liră cu nouă coarde.

Muzica, mâncarea și alcoolul datează din cele mai vechi timpuri, iar descoperirile arheologilor arată că petrecerile reprezintă o formă de distracție veche de mii de ani. 

(P) Material realizat in colaborare cu bautura-online.ro.

Sursă foto: Claudiovidri/ Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton