EXCLUSIV Eduard Novak, despre cum să atingi performanțe cu un handicap fizic în România

.

Cu ocazia Turului României, unul din cele mai prestigioase evenimente de ciclism din sud-estul Europei, Eduard Novak, Președinte al Federației Române de Ciclism și campion paralimpic, a povestit în exclusivitate pentru Unica despre cum este să fii un sportiv paralimpic de succes în România.

Eduard Novak este campion paralimpic la ciclism, deși și-a pierdut un picior într-un accident grav din 1996 și a fost nevoit să îl înlocuiască cu o proteză. El a spus că situația persoanelor cu dizabilități care vor să facă performanțe sportive în România este foarte dificilă. „ În primul rând, cred că persoanele cu dizabilități nu au condiția de bază a unui trai normal„, a zis el. „Ei nu pot să se deplaseze, nu au accesibilitate, chiar și în săli de sport. Din cauza aceasta, foarte puțini copii cu dizabilități se pot îndrepta către sport. Căci efectiv nu este cine să le aducă [echipamente], nu este timp să le aducă și e foarte complicat”.

Sportivul a mai ținut să sublinieze: „Sportul paralimpic este un sport profesionist – să nu credeți că dacă spunem paralimpic înseamnă că cineva are o dizabilitate și se visează deja campion paralimpic. Performanța este extraordinar de înaltă. Dar pe lângă pregătire, trei-patru ore de antrenament pe zi, îți mai ia trei-patru ore până te pregătești, până ajungi acasă. Și este foarte complicat ca cineva să se sacrifice și să stea 8 ore lângă tine„.

De când a devenit Eduard Novak campion și până acum, situația paralimpicilor s-a mai schimbat totuși, după cum a subliniat el:  „S-a schimbat foarte mult mentalitatea. Acum, persoanele cu dizabilități sunt văzute, cred, altcumva. S-a spart peretele acela gros dintre societatea validă și invalidă. Sunt multe mai respectate persoanele cu dizabilități. Însă în afară de respect, autoritățile trebuie să ofere și condiții de trai normale pentru aceste persoane. Un sportiv paralimpic din Germania se descurcă singur, dar la noi, dacă stai la etajul 4 și nu ai lift, cum cobori?„.

Sfatul lui Eduard pentru sportivii de performanță – dar nu numai – care suferă un accident în urma căruia rămân cu o dizabilitate, este acesta: „Trebuie să gândim că viața noastră este una singură. Dacă se întâmplă ceva, trebuie să trecem peste, dacă nu, atunci rămânem tot timpul blocați în situația aceasta negativă și este bine și pentru cei din jurul nostru – că dacă rămânem tot așa supărați pe soarta noastră, atunci nici oamenii din jurul nostru nu vor fi fericiți. Orice problemă se poate remedia, nu? Să scoatem maxim din ce avem”.

Sursa foto: Libertatea

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton