(P) Bunătăți culinare pe care să le încerci într-o vacanță în Zakynthos

.
Zakynthos este una dintre cele mai vizitate insule grecești, în mare parte atractivă datorită plajelor sale generoase și a golfurilor cu apă turcoaz în care să te scufunzi. Însă, Floarea Levantului este și un magnet pentru gurmanzii care sunt răsfățați aici cu delicii pe bază de pește, miel sau iepure, gătite la foc mic după rețete culinare păstrate din străbuni.

Specialitățile culinare sunt pregătite din ingrediente locale, proaspete și aromate, servite alături de vederi de poveste, iar atmosfera este una tipic grecească – numai bine dacă vrei să descoperi obiceiurile insularilor. Măsline, roșii cherry, pește, miel, iepure sau fructe de mare, oregano, rozmarin sau zeamă de lămâie, sunt doar câteva din ingredientele care nu lipsesc din niciun preparat … iar dacă ți-am făcut deja poftă află că în Zakynthos se mănâncă bine și sănătos.

Preparate gătite după rețete păstrate din stăbuni

Dacă mergi în stațiunea Kalamaki, una dintre cele mai încântătoare de pe insulă, vei găsi o puzderie de taverne autentice care se întrec în pregătirea mâncărurilor tradiționale. Escapada gastronomică poate începe cu meze (mici gustări grecești), compuse din tzatziki stropit din plin cu ulei de măsline, salată de vinete, o bucată generoasă de brânză halloumi la grătar, măsline kalamata, rulouri din dovlecel umplute cu pastă de brânză de capră și ardei copți.

Zakynthos scoici

La felul următor poți încerca tradiționalul kleftiko ce conține o bucată generoasă de miel scăldat în mirodenii, suc de lămâie și usturoi, care se gătește în oală de lut alături de cartofi, ardei, vinete și dovlecei. Deliciosul preparat este servit într-un mod absolut fascinant – mielul este adus „în flăcări”, iar pentru a putea fi servit, oala este spartă direct în fața ta.

Delicii în satele insulei Zakynthos

În satele de munte ale insulei Zakynthos, precum Exo Hora, Kambi, Katastari sau Tragaki poți încerca dolmathakia – un fel de sarmale în viță de vie umplute cu un amestec de orez, ceapă, muguri de pin, mentă, cimbru și ulei de măsline. Sofrito – fâșiuțe din carne de vițel foarte fragedă ce a fost gătită în vin, la foc foarte mic, alături de suc de roșii, mult usturoi și mirodenii. Dar și  stifado – un fel de tocăniță din miel sau vită, cu multă ceapă întreagă mică, vin alb, suc de roșii asezonat cu scorțișoară și oregano.

Dacă mergi mai aproape de plajă spre așezări precum Argassi sau Keri, te poți delecta cu delicioase preparate din pește și fructe de mare. Poți încerca dorada la grătar cu garnitură din zucchini, cartofi și roșii coapte, calamar întreg, midii aromate în sos de vin alb sau roșu, caracatiță și creveți în suc de lime. La desert poți încerca salata de fructe cu iaurt gras de capră, baklava cu mult fistic și miere de cimbrișor, kataif cu nuci sau galaktoboureko – plăcintă cu griș, lapte și lămâie, care îți lasă gura apă.

După escapada gastronomică merită să pornești într-o croazieră relaxantă pe Marea Ionică, prilej excelent să descoperi simbolurile insulei Zakynthos, precum celebra Plajă Navagio, Peșterile Albastre, plaja sulfuroasă Xigya sau insulița țestoaselor Marathonissi.

Material realizat cu sprijinul Autorității Elene pentru Turism (EOT).

de Mădălina Isar

Reduceri Fabuloase de Vara

Last Minute Sejur Zakynthos – tarife de la 318 euro/persoana, 7 nopti de cazare fara masa la studio 3*, transport avion (cursa charter Blue Air), transfer aeroport-hotel-aeroport, asistenta turistica. *Plecare din 16.09, in limita locurilor disponibile! Detalii pe www.holidayoffice.ro, telefon 021.527.50.50, sau la [email protected].

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton