Cum ne putem afirma feminitatea în relația de cuplu, cât de sensibile și vulnerabile își doresc bărbații să fim, care sunt ingredientele de bază ale unei relații de cuplu solide și ce ar trebui să facem să nu ajungem să ne înstrăinăm după ani de relație, am aflat, joi, 22 august, la Park Lake Shopping Center, în cadrul unei noi ediții a Atelierelor de Idei Unica.
Invitații speciali ai acesti ediții au fost: Oana Stoianovici, Mihai Morar, Dana Nălbaru și Alex Căciuloiu.
Oana Stoianovici – 14 ani de experiență în coaching și leadership transformational
Pornind de la experiența sa, Oana și-a dezvoltat propriile metode de training, pe care le aplică în workshopuri și programe de coaching, precum O Zi de Feminitate, Tainele Feminității Sacre. Oana ne-a dezvăluit cum să ne cultivăm și afirmăm feminitatea în relația de cuplu.
Oana crede că noi, femeile trebuie să ne definim clar ce înseamnă feminitatea. „Feminitatea însemnă să trecem la un alt nivel din punct de vedere emotional și, incluzând independența și egalitatea, să ne maturizăm și să fim complementare masculinului“. Oana nu crede că trebuie să încercăm să ne comportăm ca bărbații ca să reușim în societate, ci mai degrabă să devenim la fel de puternice, în timp ce ne păstrăm sensibilitatea, iar acest lucru vine din curaj, autenticitate și responsabilitatea puterii noastre. „Din experiența mea, asta implică să te cunoști pe tine la un alt nivel, să te iubești pe tine și să te respecți, să te pui pe primul loc, în general, în viața ta. Această conectare cu emoțiile noastre și maturizarea emoțională implică și derivă și din a avea grijă de noi, în timp ce avem grijă de ceilalți“, a explicat Oana.
Oana este de părere că în momentul în care ne conectăm cu emoțiile noastre și ne alocăm timp să ne răsfățăm, și spunem adevărul despre ce simțim, automat suntem feminine. Cred că provocarea pe care o avem este de a dobândi curajul de a ne comunica sentimentele în cuplu, fără să ne fie frică de dezabrobare. În momentul în care ancorăm în stilul de viață respectul și grija pentru energia noastră vitală, bateriile noastre sunt încărcate și oferim mult mai multe lucruri de calitate bărbatului de lângă noi, avem mai multă răbdare, suntem mai tolerante, suntem dispuse să-l ascultăm, iar asta crește feminitatea noastră în cuplu și în general.
Vulnerabilitatea, ingredient de bază în relația de cuplu
„A fi vulnerabile, senzuale și feminine nu e ceva pe care să îl uităm, doar pentru că astăzi vrem să fim independente, vrem să avem putere în societate și vrem să fim lideri“, spune Oana Stoianovici.
Faptul că suntem lideri în viața profesională nu înseamnă că trebui să ne pierdem sensibilitatea, pentru că este o calitate care ne echilibrează ca femei, în viața de cuplu, iar partenerul beneficiază și el de ea.
„Vulnerabilitatea este o formă de putere feminină, dar este ușor neînțeleasă. Vulnerabilitatea emoțională înseamnă, de fapt, curaj, iar atunci când ai curaj, ai putere!“, ne-a explicat Oana.
Specialista crede că ni s-a scurtcircuitat traseul accesării vulnerabilității emoționale, și la nivel social, și la nivel masculin, și la nivel feminin. Noi, ca femei, avem nevoie să înțelegem că a fi vulnerabil emoțional nu este o slăbiciune și noi suntem cele care ne putem conduce partenerul și relația într-o vulnerabilitate emoțională în cuplu.
Mihai Morar – prezentator și realizator radio și tv
Mihai Morar a crescut într-o familie frumoasă, iar asta l-a ajutat să-și construiască, la rândul său, o relație de cuplu solidă, care este tot mai puternică, odată cu trecerea timpului.
Mihai ne-a vorbit, din experiență, despre cele mai mari provocări ale sale, ca bărbat, în viața de cuplu.
„Într-o relație de familie sănătoasă vorbim despre iubire și despre apartenență, asta ne ține într-un echilibru în ceea ce se numește familie“, ne-a spus Mihai de la început.
Ultima provocare în viața sa de cuplu este fetița de patru săptămâni. „Ai doi copii de 10 ani, te pregătești cu oarecare panică de adolescență, vacanțele încep să fie mai odihnitoare, începeți să vă doriți aceleași atracții turistice, să vă sincronizați programele și apare vestea că vei mai avea un copil. Provocarea, de această dată, este schimbarea centrului de atenție, de interes, acum toate privirile sunt ațintite bebelușei, toate activitățile noastre depind de ea, dar și cele mai mari descărcări de iubire sunt tot în direcția ei“, povestește Mihai despre noua dinamică a familiei sale.
Nu a știut să ne spună când s-a certat ultima oară cu Gabriela, soția sa, „mai ales că eu nu sunt un tip conflictual. Sunt, mai degrabă, interiorizat și mă descarc rar, dar bine“, a declarat prezentatorul.
„În relația cu soția mea, e ceva ciudat: eu nu mă cert, ea nu se ceartă și am învățat fiecare să ne respectăm părerile, terenul“, a spus Mihai.
Ce contează cel mai mult în relația de cuplu
Mihai Morar crede că dragostea este cea mai importantă. La fel și copiii, pentru că îi unesc pe cei doi. Nu este de acord cu rămasul într-o relație doar de dragul copiilor, dar crede că interesul comun al creșterii lor și satisfacțiile pe care ei ți le oferă, dragostea necondiționată pe care parinții le-o oferi, sunt un punct de sudură între el și ea. „
„Dar mai e un lucru foarte important, pe lângă dragoste, în engleză se numește belonging (apartenența), iar eu asta am învățat de la părinții mei“, ne-a dezvăluit Mihai.
Mihai încă se simte acasă la Baia Mare, locul unde a copilărit, dar acasă sentimental este în căminul pe care l-a creat cu Gabriela. „Apartenența, când știi cui aparții, de cine aparții, îți dă un anumit echilibru, cred că e cel mai minunat lucru. Un om echilibrat este un om care știe să iubească și știe de cine aparține“, a declarat Mihai.
Prezentatorul și-a exprimat părerea și în privința responsabilităților care vin la pachet cu relația de cuplu: „Văd bărbați care își asumă din ce în ce mai puțin o relație, responsabilități, iar responsabilitatea nu ar trebui să fie o poavară, pentru că ea vine o dată cu dragostea“.
După ani buni dedicați vieții de familie și departe de viața publică, Dana a lansat campania Redescoperă iubirea, o dată cu noul clip, numit DRAMA, care vorbește despre drama oamenilor însinguraţi şi nefericiţi fix în acea etapă a vieţii (40 de ani) când se aşteptau să fie împliniţi pe toate planurile. Dana ne-a vorbit despre iubire, ca ingredient de bază, care vindecă totul, în orice relație de cuplu sănătoasă.
„În proiectul „Redescoperă iubirea“ este vorba despre regăsirea iubirii de sine, pentru că mi-am dat seama că dacă nu te iubești pe tin enu poți să oferi din preaplinul tău celorlalți. Campania e venit ca urmare a privitului în interiorul meu și apoi în exteriorul meu și apoi mi-am dat seama că vremurile acestea pe care le trăim sunt tulburi. Eu povestind prin ce trec celor din jur, mi-am dat seama că sunt foarte mulți oameni care au nevoie să audă astfel de experiențe și m-am gândit ca dacă ceea ce eu spun ajută pe cineva, atunci merită să o fac în continuare“, ne-a explicat Dana.
Dana crede că apariția unui copil pe lume schimbă viața și dinamica unui cuplu, însă, ea și soțul său, actorul Dragoș Bucur, au fost printre norocoși: „Pentru noi, apariția fiecărui copil a fost doar bucurie, n-a fost deloc motiv de piedică în cuplu“.
Certurile mici și dese…
Dana spune că ea și Dragoș se certă mai tot timpul. „Ne certăm, ne împăcăm, ne iubim. Suntem amândoi firi vulcanice, dar certurile noastre nu sunt cu jigniri, sunt mai mult niște contradicții. Asta e dinamica care la noi funcționează. Iar discuțiile apar la modul «n-ai făcut nu știu ce în cas㻓.
Artista e de părere că fiecare relație care durează are ceva particular. Nu ar putea spune că unele sunt mai reușite ca altele sau că unele cupluri dețin niște secrete.
„Pe noi, dragostea ne-a ținut împreună, orice conflict am avut, s-a vindecat cu iubire. Dar a fost și faptul că avem aceleași principii, interese și puncte comune, mereu ne ajutăm unul pe celălalt“, ne-a spus Dana.
Alex Căciuloiu, psihoterapeut
Alex are experiență în consiliere și relaționare interpersonală și în cuplu, dar și în gestionarea situațiilor critice și.a vorbit despre cele mai importante momente de cumpănă în viața de cuplu și cum să le depășim.
Am fost curioși să aflăm cu ce probleme vin cuplurile la cabinetul său de psihoterapie.
„Multe cupluri vin cu ideea că își duc partenerul în service, la reparație. Vin și spun ceva la modul «eu știu ce problemă are, am încercat să fac, eu nu mă mai descurc, dar dumneavoastră trebuie să știți ce să-i faceți. Stăm aici o oră, o oră jumătate, dar când terminăm, vreau să fie ca nou»“, ne-a spus Alex amuzat.
Teraputul ne-a mărturisit că principalul motiv pentru care cuplurile ajung la terapie este încercarea lor de a depăși un moment de infidelitate, un moment în care unul dintre cei doi a înșelat încrederea celuilalt, încredere care este o resursă foarte importantă în cuplu.
Alte probleme dificile sunt cele în care apar probleme de comunicare, conflicte ce țin de rutina zilnică, de responsabilități (vase, gunoi, cine plimbă câinele, cine duce copilul la grădiniță), de viziune, de planuri de viitor, de modul în care își înțeleg rolul în cuplu, diferențe de valori.
„Când ne îndrăgostim, tindem să idealizăm partenerul, îl vedem cel mai frumos, cel mai deștept, cel mai iubitor dar, după 6 luni, un an de zile, efectul acesta al oxitocinei începe să scadă și-l vedem cum este în realitate. Nu mai suportăm modul în care merge sau în care mestecă. Acesta e un moment în care cuplul trebuie să negocieze toate aceste detalii mărunte“, ne sfătuiește specialistul în relații de cuplu.
Un sfat prețios pe care l-am aflat de la Alex Căciuloiu este ca niciodată să nu lăsăm un conflict să înghețe, adică să nu ne culcăm niciodată supărați! „Nu vă puneți în pat spate-n spate, așteptând ca noaptea să rezolve prin magie ce s-a întâmplat. Acordați măcar o jumătate de oră înainte de a închide ochii conflictului și spune-ți ce vă supără. Pentru că sunt lucruri mici, dar lucruri care se adună; la început, nu se simt, dar în timp, cuplul se înstrăinează“, explică psihologul.
Nici de data aceasta nu au lipsit nici surprizele din partea sponsorului nostru Tesori d’Oriente, care, la finalul evenimentului, le-a oferit câte un cadou parfumat cititoarelor revistei Unica prezente la eveniment.