Sănătate: Tincturi vindecătoare care ţin bolile departe

.

Tincturile păstrează calitățile benefice ale plantelor timp îndelungat, iar principiile active care ajută la vindecare sunt în concentrație mare. Le poți cumpăra de la magazinele cu produse naturiste sau le poți prepara chiar tu în casă.

Coada-calului, indicată în reumatism

Tinctura de coada-calului este o bună sursă de minerale, are efect diuretic și expectorant, scade aciditatea, oprește hemoragiile, ajută la vindecarea eczemelor. Este indicată în reumatism, demineralizare, cistite, artroze, spasmofilie, boli de rinichi, hemoroizi, acumulare de apă în țesuturi, răni și probleme ale pielii (aplicat extern).
ø Tinctura se prepară după cum urmează: doi pumni de flori tocate mărunt se pun într-o sticlă, peste care se toarnă rachiu de secară până o acoperă. Se lasă la soare 14 zile, scuturând în fiecare zi sticla, după care se strecoară și se pune în recipiente bine închise. Intern, se iau 30 de picături în 50 de ml de apă sau de ceai de trei ori pe zi. Extern, se aplică pe zona afectată câteva picături de tinctură.

Propolisul, izvor de sănătate

Antibiotic natural, vindecă infecțiile, omoară bacteriile și ciupercile, calmează durerile și inflamațiile, hrănește și regenerează țesuturile, grăbește vindecarea rănilor, scade tensiunea arterială și diminuează simptomele menopauzei. Se poate întrebuința fie intern, fie sub formă de gargară sau extern, prin ungerea zonei afectate.
ø Se poate prepara acasă dizolvând 20 g de propolis întărit în 100 ml de alcool de 80⁰. Se amestecă bine. Se lasă în vas și se amestecă o dată pe zi timp de 7 zile. După aceea, se strecoară și se pune în sticluțe. În bolile infecțioase și pentru reglarea tensiunii arteriale se iau câte 20-30 de picături de trei ori pe zi. Pentru alte afecțiuni se iau câte 10 picături într-un pahar cu apă. Tinctura e bună și pentru diverse boli ale cavității bucale: gingivite, stomatite, abcese, parodontoză. În acest caz, se face gargară cu o soluție de 30-40 de picături într-un pahar cu apă. Extern se utilizează în eczeme, arsuri. Se tamponează zona afectată cu vată îmbibată în tinctură.

Traista-ciobanului, tonifiant al mușchilor

Tinctura de traista-ciobanului este un bun tonifiant al mușchilor interni. Este folosită în cazuri de lenevirea sfincterului și a mușchilor care închid tractul urinar și vaginul sau în cazul intestinelor căzute. După naștere, ajută la tonifierea mușchilor uterului. Este folosită ca adjuvant în bolile cardiace cu aritmie însoțite de tulburări de tensiune. Este și un bun tonic nervos, indicat în perioadele de stres. Poate fi folosit și ca adjuvant în tratarea cancerului. Deoarece poate stimula contracții, nu este recomandată femeilor însărcinate. Persoanele care suferă de hipertiroidie, insomnii, hiperexcitabilitate nervoasă sau epilepsie ar trebui să evite și ele această tinctură pentru că le poate provoca stări de agitație. Intern, se iau 40 de picături diluate în apă sau în ceai de trei ori pe zi, iar extern se masează zonele dureroase cu tinctură.

Gălbenelele, bune pentru stomac

Tinctura de gălbenele este indicată dacă ai bila leneșă, ulcer gastric sau duodenal, enterocolite, hemoroizi, candidoze, scurgeri vaginale, dureri la menstruație. Este de ajutor și în tratamentul bolnavilor de cancer. Aplicată extern, grăbește vindecarea rănilor, a rupturilor și a întinderilor musculare. Pentru a o prepara acasă, se pun doi pumni de flori într-un litru de rachiu și se lasă într-un  vas acoperit 14 zile la soare. După aceea, se strecoară și se pune în sticle de culo are închisă. Se iau 20-30 de picături diluate în apă sau în ceai de două ori pe zi. Extern se pun comprese cu tinctură și aceeași cantitate de apă fiartă și răcită.Pentru spălături vaginale se pun 10 mililitri de tinctură la un litru de apă sau ceai de gălbenele.

Coada-șoricelului, de ajutor în problemele femeilor

Tinctura de coada-șoricelului este de ajutor în multe din problemele femeilor (menstre neregulate sau lipsa lor, menopauză, cancer genital, migrene). Mai este indicată și în inflamații ale testiculelor, leucoree, expectorații cu sânge, hemoroizi, gastrită, ulcer, reumatism, afecțiuni ale ficatului. Este eficientă şi în leucemie și are rol de a stimula reînnoirea sângelui. ø Se prepară astfel: florile se toacă mărunt, se pun într-o sticlă cu gura largă sau într-un borcan. Se toarnă peste ele alcool de 40% cât să acopere plantele un centimetru. Se închide bine. Se lasă la macerat la soare 14 zile, scuturându-se din când în când. Apoi se strecoară și se pune în sticle bine închise. Se iau 30-40 de picături dimineața și seara, diluate în puțină apă sau în ceai. În același timp, bolnavul mai poate bea și ceai de coada-șoricelului (o linguriță de plantă la 250 mililitri de apă fierbinte).

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton