Cetatea Poenari datează de la începutul secolului al XIV-lea, fiind refacuta de domnitorul Vlad Tepes la mijlocul secolului următor. Cetatea Poenari a fost construită cu scop de fortăreață contra otomanilor, dar a devenit reședința secundară a lui Vlad Țepeș, după cea de la Târgoviște, motiv pentru care este cunoscută și sub denumirea de Cetatea lui Vlad Țepeș sau Cetatea lui Negru Vodă. Așa cum era de așteptat, o serie de legende au luat naștere plecând de la baza aceastei fortificații.
Unde se află Cetatea Poenari
Cetatea Poenari se află în județul Argeș, la 4 km distanță de barajul Vidraru, în vârful muntelui Cetățuia, la aproximativ 400 de metri față de nivelul văii. Cetatea lui Vlad Țepeș are 5 turnuri, 4 rotunde și unul prismatic, iar zidurile sale au o grosime de 2-3 metri.
Cum se ajunge la Cetatea Poenari
La Cetatea Poenari se ajunge foarte ușor, fiind situată într-o zonă de interes turistic. Astfel, cu mașina, pe ruta Autostrada A1 București-Pitești – Curtea de Argeș-Arefu se ajunge la poalele muntelui care găzduiește misterioasa fortificație, însă de aici începe un traseu cu adevărat impresionant. De jos și până la Cetatea Poenari se urcă prin pădure.
Pentru a urca la Cetatea Poenari trebuie surcate aproximativ 1480 de trepte. Traseul nu este nici pe departe obositor, ci mai degrabă încântător, treptele fiind destul de lejer de urcat.
Cetatea se află la o altitudine de 850 de metri, pe muntele Cetățuia, iar timpul de urcare poate fi de aproximativ o oră.
Cetatea Poenari este închisă timp de 16 luni, începând cu luna noiembrie 2021.
Potrivit Consiliului Județean Argeș, aici se fac lucrări de conservare şi reabilitare.
Cetatea Poenari si legendelelui Vlad Țepeș
Se spune că în Cetatea Poenari s-a sinucis, în anul 1462, soția lui Vlad Țepeș, Anastasia, nepoata reginei Poloniei. Aici, legenda se împarte în două direcții. Dacă unii susțin că s-a sinucis din dragoste pentru că aflase că domnitorul voia să o părăsească pentru ase căsători cu amanta sa din Brașov, Katharina, alții spun că domnița s-ar fi aruncat de pe unul din turnurile cetății deoarece turcii erau în apropiere și nu dorea să cadă prizonieră în mâinile lor. Se spune că locul unde trupul său s-a zdrobit de stâncile, s-a înroșit și așa a rămas până în ziua de astăzi. Este vorba de zona din fața turnului care are în față râul Arges.
Pe de altă parte, o altă legendă vorbește despre iscusința și istețimea conducătorului Vlad Țepeș, care în timpul bătăliei cu turcii din 1462, i-a păcălit pe aceștia potcovind caii invers. Astfel, oastea s-a retras în cetate fără ca inamicii să poată prinde urma.
De ce trebuie vizitată Cetatea Poenari
Dincolo de experiența celor 1480 de trepte, Cetatea Poenari trebuie vizitată grație remarcabilelei sale arhitecturi. Cu toate că peretele nordic s-a prăbușit în hău în urma cutremurului din 1915, zidurile sale, ridicate direct pe stâncă, au o formă alungită care parcă urmează șaua piscului de munte. De acolo, din vârful văzduhului, se poate admira întreaga priveliște spre Cheile Argeșului și se poate imagina povestea lui Dracula, într-o altă versiune decât cea cu care ne-am obișnuit la Castelul Bran. În plus, la intrare suntem întâmpinați de doi turci trași în țeapă, dar și de o spânzurătoare, o ghilotină și un butuc cu un topor ce pare a-și aștepta mânuitorul.
Obiective turistice în apropiere de Cetatea Poenari
Cei care aleg să viziteze Cetatea Poenari trebuie să știe că lista de obiective turistice din zonă este cel puțin la fel de impresionantă ca fortăreața în sine. Înainte de a ajunge la Cetatea Poenari, turiștii se pot opri să viziteze Mănăstirea Curtea de Argeș, aflată în orașul cu același nume, iar după Cetate pot urca drumul până la impresionantul baraj Vidraru. Călătoria poate continua apoi pe celebrul drum Transfăgărășan și poate atinge un punct maxim chiar în vârful Munților Făgăraș, la Lacul glaciar Bâlea.