„Vatră a tradițiilor” sau „Colțul de rai al României”, Maramureș este numit în nenumărate feluri în încercarea de a descrie frumusețea pitorească a locului sau pacea interioară care te inundă odată ce ai ajuns aici.
Ținutul unde localnicii se preocupă încă cu îndeletnicirile străvechi, al portului popular, al caselor din lemn cu porți frumos sculptate și cu biserici pictate … Maramureș este destinația luată cu asalt de mii de turiști străini dornici să pătrundă într-o regiune arhaică, departe de tehnologie și modernitate.
Dacă nu ai reușit încă să vizitezi această regiune de poveste o poți face în acest sezon grație Ofertelor Speciale pregătite de Europa Travel. Circuitul de 7 zile în Maramureș îți descoperă orașe medievale, cetăți fortificate, case memoriale, biserici de patrimoniu UNESCO și minuni ale naturii, totul la tarife de la 899 lei/persoană!
Peisaje pitorești ce îți taie respirația
În prima parte a călătoriei vei putea vizita Sighișoara, cea mai bine păstrată cetate medievală încă locuită din Europa, monument de patrimoniu mondial UNESCO. Simbolul orașului este Turnul cu Ceas ridicat în jurul anului 1677, de unde poți admira întreaga panoramă a cetății. Priveliști spectaculoase vei putea capta și de la Biserica de pe deal, aflată în cel mai înalt punct.
Pătrunde în Maramureșul istoric odată cu Săpânța, localitatea unde se află cel mai vesel cimitir din toată lumea. Cimitirul Vesel este monument UNESCO și se identifică prin crucile din lemn vopsite în albastru pe care pot fi citite texte umoristice și sfidătoare asupra morții sau descrieri ironice despre viața celui ce a trecut în neființă. Tot la Săpânța se află și cea mai înaltă biserică de lemn din lume, Mănăstirea Peri, turla sa fiind vizibilă de la o distanță de 5 km peste Tisa, chiar și din regiunea Transcarpatia.
Traversează pitoreasca Vale a Izei, cel mai pitoresc loc din Maramureș, unde pe tot traseul vei putea admira superbele porți maramureșene din lemn cu numeroase încrustații și basoreliefuri, fiind o încununare a tradițiilor cnejilor.
În circuitul în Maramureș și Nordul Moldovei vei face și turul caselor memoriale ale importanților scriitori și poeți români. Începe cu vechiul sat Hordou, unde s-a născut marele George Coșbuc, Prislop, locul natal al prozatorului Liviu Rebreanu, Ipotești unde vei vizita muzeul Luceafărului Românesc, Mihai Eminescu, și nu în ultimul rând, Casa Memorială Ion Creangă din Humulești.
Pornește în pelerinaj spre bisericile pictate din Nordul Moldovei, parte din UNESCO, și descoperă pe rând Mănăstirea Voroneț – Capela Sixtină a Estului, Mănăstirea Sucevița – cu pictura sa murală de o valoare artistică incomensurabilă, Mănăstirea Arbore – remarcabilă prin pictura exterioară într-un amestec viu de culori și Mănăstirea Putna – Ierusalimul Neamului Românesc.
După ce te-ai regăsit spiritual, continuă cu vizitarea satului Marginea – important centru de artă populară, unde se modelează încă manual vase din ceramică neagră cu ornamente tradiționale, fiind unică în lume.
În ultima parte a circuitului vei face turul Cetății de Scaun a Sucevei, construcție începută de Petru I Mușat și fortificată sub comanda Domnitorului Ștefan cel Mare, și Cetatea Neamțului, una dintre puternicele cetăți moldovenești, și aceasta fiind strâns legată de numele lui Ștefan cel Mare. Surprinde pe traseul spre casă cele mai spectaculoase peisaje, traversând Cheile Bicazului, cu drumurile sale ce șerpuiesc pe lângă pereții de calcar ce ascund numeroase peșteri. Până la aria protejată Lacul Roșu, considerat a fi cel mai tânăr lac natural al României, numit astfel datorită depozitelor foarte mari de argile bogate în oxizi de fier, ce îi dau o ușoară tentă de roșiatic în unele zile ploioase.