Judecătoarea care dă vina pe victime în cazurile de violență domestică

.
Violența domestică este o problemă cu care se confruntă oamenii din toată lumea. În România, victimele sunt, de cele mai multe ori, femei. Din păcate, organele legii nu tratează întotdeauna serios această problemă, iar asta dezvăluie că drumul pe care îl avem în combaterea ei încă este lung.

Judecătoarea Veronica Munteanu, de la Judecătoria Sectorului 6, a ironizat în repetate rânduri femeile care au fost victime ale violenței domestice. Cel mai recent, ea i-a spus unei femei, potrivit Libertatea: „Dumneavoastră aveți această metodă de a încerca să aduceți pe nucleul ăsta de dosar de aici toate problemele din jurul dumneavoastră. (…) Vă este clar că ați ales această viață?”

În primăvara lui 2019, aceeași judecătoare a ironizat-o pe o altă tânără, care timp de trei ani răbdase abuzurile și bătăile soțului, după cum a relatat Libertatea. Iată ce a spus atunci Munteanu cu privire la soțul victimei respective: „Pe unii oameni, când iubesc, nu-i mai oprește nimic, nici legea”.

Judecătoarea nu s-a oprit acolo cu acuzarea victimelor violenței domestice

În urma articolului publicat de Libertatea la acea vreme, mai multe cititoare s-au regăsit în tratamentul nedrept din sala de judecată.  Una din ele a acceptat să povestească, sub protecția unui pseudonim, mai multe despre experiența ei. Astfel, Irina a povestit cum, în urmă cu 10 ani, l-a cunoscut pe fostul ei partener.

Ei locuiau în același cartier și se întâlneau zilnic, lucru care i-a apropiat. După patru ani, au făcut și un copil. Însă între Irina și partenerul ei s-au strecurat certurile, bazate pe dependența lui de jocuri de noroc și pasiunea pentru droguri. Deși el nu a lovit-o, traumele psihice cauzate nu pot fi șterse ușor.

Încet și sigur, relațiile dintre cei doi părinți, dar și între ei și copil, s-au deteriorat. Irina nu era lăsată de soț să își ia un serviciu, pentru a depinde de el și de familia lui extinsă. Când încerca să fugă de acasă și să se mute la părinții ei, era amenințată de soț cu bătaia și cu luarea în custodie a copilului.

Femeia a reușit să fugă cu copilul în 2018, când a spus că se duce cu cel mic să cumpere o jucărie. Astfel, au plecat doar cu hainele de pe ei, certificatele de naștere și buletinul Irinei. Soțul acesteia s-a dus după ei și a căutat să îl smulgă pe copil de lângă mama lui. Nici în secția de poliție nu s-a calmat, amenințând că îi va infecta pe cei doi cu virusul HIV cu ajutorul seringilor folosite de prietenii lui.

Ajunsă în instanță pentru a primi un ordin de restricție, Irina a fost certată de judecătoarea Munteanu că nu a avut curaj să le spună părinților despre abuzurile soțului. Mai jos este o parte din conversație:

Irina: Ei (părinții, n.r.) nu știau prin ce trec eu, eu m-am ascuns față de ei, pentru că sunt foarte bolnavi și…

Judecătoare: Cam câte lucruri complicați în jurul dumneavoastră, cam câte lucruri ar trebui să rezolvăm noi prin ordinul de protecție?

Irina: Nu v-am înțeles, îmi cer scuze.

Judecătoare: Cam câte vieți și lucruri complicați în jurul dumneavoastră? Deci îmi spuneți în egală măsură că vă întâlneați pe ascuns cu părinții, că aceștia vă susțineau financiar, că ei nu știau că trăiți rău cu partenerul dumneavoastră și cu familia acestuia, pentru că dumneavoastră ascundeați asta de ei ca să le protejați sănătatea. Acesta este motivul pentru care nu au putut să vă ofere niște sfaturi referitoare la modul în care ar trebui să vă trăiți viața în cuplu, dar în egală măsură, ei nu întrebau: ”dar de ce nu vii cu copilul la noi?”

Irina: Ei și-au dat seama singuri, dar ca să nu îmi facă mie rău, nu îmi spuneau nimic.

Judecătoare: Ah, și ei la rândul lor voiau să vă protejeze pe dumneavoastră și așa s-a născut lipsa de comunicare între dumneavoastră și părinții dumneavoastră, fiecare protejând pe celălalt. Și lăsând să se distrugă viețile mai multora. Viața dumneavoastră, viața copilului dumneavoastră, viața dumnealui, chiar și viața bunicilor, că presupun că nu e ușor să știi că ai nepot și să nu-l poți vedea. Toate astea au lăsat să distrugă viețile a trei generații, întrucât dumneavoastră și părinții vă protejați reciproc și nu vorbiți despre problemele reale.

Sursa foto: 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton