(P) Siguranța copiilor în scaunul auto – ghid de la Nichiduta.ro

.

Orice decizie pe care o iau părinții cu privire la articolele diverse necesare pentru creșterea copiilor va avea impact asupra dezvoltării lor. Este un aspect general valabil, indiferent că vizează alimentația, igiena, îmbrăcămintea sau joaca acestora. 

De interes major pentru cei care circulă frecvent cu mașina este scaunul auto, element indispensabil și obligatoriu totodată, potrivit cu legile în vigoare. Părinții nu au voie să se deplaseze nicicum dacă nu dețin în dotare un scaun auto care să corespundă cu anumite norme. Conștienți de faptul că este o măsură necesară și motivată de o serie de aspecte logice de altfel, aceștia caută soluții care să îndeplinească nu doar partea legală, ci și pe cea de confort a copilului. 

Pentru că identificarea aspectelor pe care scaunul auto trebuie să se plieze este un proces migălos și obositor, specialiștii Nichiduță – magazin online dedicat copiilor, dar adresat părinților – iese în întâmpinarea acestora cu un scurt ghid care subliniază aspectele primordiale privind alegerea scaunului auto. 

Scaunele auto și ghidul părinților – de la Nichiduță

Scaunul auto ideal trebuie să se plieze pe o anumită grupă de vârstă, greutate și înălțime a copilului, să includă sisteme de siguranță, să permită o anumită poziționare, să fie omologat, dar și alți parametri sunt importanți și se impun în acest sens. 

Ce prevede legislația?

De maximă importanță este ca scaunul ales să corespundă cu legislația. În prezent, Codul Rutier a fost modificat în așa fel încât să fie în armonie cu legislația europeană, respectiv partea ce face referire la transportul copiilor în autovehicule. 

Indiscutabil, copiii până în 3 ani și cu o înălțime până în 135 cm trebuie să călătorească doar în scaune auto speciale. Scaunul auto trebuie sa fie omologat si fixat. Se aplică aceeași regulă și în cazul copiilor mai mari, existând în cazul lor posibilitatea de a folosi și înălțător. 

Montarea trebuie să fie realizată pe locurile din spate, cu spatele la direcția de mers până la vârsta impusă și cu fața ulterior, respectiv pe scaunul din față, însă doar când scaunul respectă instrucțiuni precise și când airbag-ul este dezactivat. În fine, mai multe informații privind acest aspect important pot fi furnizate celor interesați direct de experții Nichiduță. 

Grupa în funcție de vârstă, dar raportat la înălțime și greutate

În general, scaunele auto sunt clasificate astfel. Există atât sistemul în funcție de grupa de vârstă, cât și cel i-size – bazat pe înălțimea copilului. Iată care sunt grupele de vârstă și corespondentele acestora în greutate și înălțime pentru fiecare scaun în parte. 

  • În grupa 0 se încadrează bebelușii de având cel mult 10 kg și vizează scaunele de tip scoică;
  • În grupa 0+ se încadrează copii care au până în 13 kg (între 12 și 15 luni), ideale fiind scaunele scoică;
  • În grupa 1 intră copiii care au între 9 și 4 ani, respectiv între 9 și 18 kg);
  • În grupa 2 intră cei care au între 4 și 6 ani, respectiv între 18 și 25 kg);
  • În grupa 3 se încadrează copii care au între 6 și 11 ani, respectiv între 25 și 36 kg.

Mai departe, modelele i-size Phase sunt de 3 tipuri: 

1 – cu ISOFIX, ce se adresează copiilor până în 105 cm înălțime;

2 – cu ISOFIX, pentru cei cu înălțime între 100 și 135 cm înălțime;

3 – în cazul cărora prinderea se realizează cu centurile mașinii, fiind pentru bebelușii până la 105 cm înălțime.

Sunt detalii esențiale privind alegerea scaunului auto, dar și altele de importanță majoră pot fi oferite celor interesați de specialiștii Nichiduta.ro.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton