O adolescentă care a reușit să obțină media 9.86 la examenul de bacalaureat a trecut printr-o situație uluitoare. Liceul a refuzat să îi elibereze diploma și foaia matricolă pentru că a pierdut un manual.
Alice Mihaela Brânză a absolvit cursurile Colegiului I.L. Caragiale din Ploiești. Deși a obținut o medie mare la bacalaureat, conducerea liceului a refuzat să îi elibereze foaia matricolă și diploma de bac după ce tânăra a pierdut manualul de informatică.
Adolescenta a vorbit cu directorul instituției, însă a întâmpinat doar refuzuri, potrivit Adevărul.
Vineri, 12 iulie, Alice a mers din nou la director, de data aceasta însoțită de tatăl ei pentru a încerca să negocieze. Dar nici de această dată nu a rezolvat nimic.
„Am venit special din concediu pentru că fata mea plângea la telefon. Vă daţi seama ce situaţie. Am mers astăzi (vineri, 12 iulie – n.r) la şcoală şi mi-au dat ca variantă să fac o copie după manual şi să o aduc aşa la şcoală. M-au trimis la Biblioteca Judeţeană să iau de acolo un manual pe care să-l xeroxez, dar cartea nu există la ei. Le-am cerut celor de la liceu să-mi dea un manual din depozitul şcolii, dar au spus că nu se poate pentru că biblioteca liceului este închisă”, a declarat tatăl elevei, Marius Brânză.
Mai mult, adolescenta susține că nu este vina ei că a pierdut manualul respectiv. Alice susține că a primit toate manualele pentru ultimul an la finalul clasei a XI-a. Cum nu i-au încăput toate în rucsac, a lăsat trei dintre cărți în dulapul de la școală.
În toamnă, când a revenit la cursuri, dulapul era gol. A reușit să facă rost de două dintre aceste cărți, însă nu și de manualul de informatică. Ceilalți colegi au returnat deja cărțile și nu mai are nicio copie. Tânăra s-a oferit să achite contravaloarea cărții, dar directorului liceului nu a acceptat.
Contactată de jurnaliștii de la Adevărul, directoarea liceului I.L. Caragiale, Carmen Băjenaru, a declarat că i-a oferit o alternativă elevei și a explicat de ce nu poate primi contravaloarea cărții.
„Domnul respectiv are soluţia pentru ca fiica dumnealui să aducă manualul de aseară de la ora 19.22. I-am transmis printr-o colegă de-a mea. I-am explicat că poată să tragă la Xerox un manual, aceaşi ediţie şi de la ceeaşi editură de la care a şi primit-o şi pe care poată să-l aducă la şcoală. Tatăl elevei a venit în dimineaţa aceasta cu scandal la mine şi i-am explicat că avea de aseară rezolvarea la această problemă. Manualul acela se găseşte în momentul acesta la marea majoritate a elevilor de clasa a XI-a, pentru că le-au primit deja. Se poate duce la orice elev de clasa a XI-a, să-l ceară cu împrumut o jumătate de oră şi să-l tragă la Xerox. Copilul acesta ştia că trebuie să predea manualele din 15 mai. Două luni sunt. Ea zice că dirigintele i-a spus că poate să dea banii pe manuale. Din 291 cât are seria de clasa a XII-a numai ea ştia că poate să dea banii. Nu este voie. Ministerul ne interzice să strângem bani de la copii. Nu putem să strângem acei bani, nu avem unde să-I băgăm, nu avem articol bugetar. În momentul în care termini treaba într-o şcoală trebuie să semnezi o fişă de lichidare”, a afirmat Băjenaru.
Pe de altă parte, aceasta a recunoscut că fetei nu i s-a explicat că poate aduce o copie xerox a manualului în locul celui original.
„Eu am nevoie de un manual. Copilul nu a întrebat dacă poate să dea o copie xerox sau un manual scanat. I s-a spus să dea același manual. Nu i s-a precizat că trebuie să fie în coperțile acelea de la editură”, a mai spus directoarea.
În cele din urmă, Alice a găsit o soluție: unul din centrele xerox din Ploiești avea în baza de date toate manualele de liceu. Astfel că tânăra poate returna o copie a manualului pentru a primi diploma de bacalaureat și foaia matricolă.