Maramureș, perla României, este locul ce îți rezervă experiențe unice de vacanță datorită bogatului său patrimoniu cultural și istoric. Pitoreasca regiune a României înseamnă plimbări cu Mocănița (ultimul tren cu abur din Europa), tradiții ancestrale, biserici din lemn cu cele mai înalte turle din lume, înseamnă dealuri molcome și oameni primitori care țin foarte mult la datini.
Considerat a fi locul unde se trăiește cel mai simplu și în perfectă armonie cu natura, Maramureș este un adevărat muzeu în aer liber, iar dacă nu ai reușit încă să-l explorezi încă, este timpul să-ți faci planuri de vacanță. Pornește alături de Europa Travel într-o călătorie fascinantă pe plaiuri mioritice și descoperă Maramureș și Nordul Moldovei, la tarife de la 899 lei/persoană.
Cu prilejul acestui circuit ai ocazia să te reîntorci la tradiții și să descoperi măcar o parte dintre obiectivele istorice ale Maramureșului, cu care ne lăudăm în toată lumea. Traseul de 7 zile îți descoperă cetatea medievală a Sighișoarei, una dintre cele mai frumoase de pe bătrânul continent, parte din UNESCO, unde atmosfera a rămas exact ca în vremea sașilor.
Locuri de patrimoniu mondial
Săpânța a fost întotdeauna asociată cu Maramureșul de poveste, această localitate adormită în timp este casa celui mai amuzant loc de veci de pe pământ. Cimitirul Vesel Săpânța este renumit pentru crucile din lemn pictate în nuanțe de albastru, ce prezintă diverse epitafuri și versuri ce descriu într-un mod vesel, hazliu, viața celui care a trecut în neființă.
Obiceiul de a sfida moartea provine de la vechii daci, care credeau că viața nu se termină ci continuă. Astfel, o vizită la Săpânța înseamnă neapărat o binemeritată porție de râs. Localitatea mai este cunoscută și pentru Mănăstirea Peri, ce măsoară 78 metri, fiind practic cea mai înaltă biserică de lemn din lume, și pe care o vei vizita în acest circuit de la Europa Travel.
Una dintre ariile protejate ale Maramureșului este Valea Izei, o zonă păstrătoare de tradiții transmise din generație în generație, unde vei întâlni cele mai multe case cu porți de lemn maramureșene, impresionante prin sculpturile detaliate și pline de simbolistică.
Pătrunde în Bucovina, locul tihnit cu pajiști pline de căpițe de fân și biserici pictate, parte din UNESCO, traversând Vatra Dornei până la Gura Humorului, unde se ridică mândră Mănăstirea Voroneț. Supranumit Capela Sixtină a Estului, acest complex monahal este unic datorită frescei cu „Judecata de Apoi” ce împodobește fațada bisericii. Pentru această pictură a fost creat un pigment special de albastru, pe care artiștii moldoveni l-au numit „Albastru de Voroneț”.
Pe lângă Biserica Voroneț, alte patru mănăstiri bucovinene fac parte din patrimoniul mondial UNESCO, datorită picturilor și mozaicurilor lor unice. Circuitul de la Europa Travel include opriri la Moldovița – bijuteria înălțată de Petru Rareș, Sucevița – „testamentul artei moldovenești”, Arbore – impresionantă prin pictura murală de pe fațadă și Putna – „Ierusalimul Neamului Românesc”.
Case Memoriale și cetăți fortificate
Unii dintre cei mai valoroși scriitori și poeți români s-au născut sau au locuit în Maramureș și Bucovina. Vizitează în acest circuit Casa Memorială George Coșbuc, din vechiul sat Hordou, Muzeul Memorial Liviu Rebreanu, din Bistrița-Năsăud, Casa Memorială Ciprian Porumbescu din satul Stupca, Casa Memorială din Ipotești, a Luceafărului Românesc, Mihai Eminescu și nu în ultimul rând, Casa Memorială Ion Creangă a Humuleștilor – „ținutul din amintirile copilăriei lui Nică”.
Cele mai de seamă fortificații moldovenești, Cetatea de Scaun a Sucevei și Cetatea Neamțului, nu pot fi ratate din circuitul de la Europa Travel, mai ales dacă vrei să calci pe urmele Domnitorului Ștefan cel Mare.