O călătorie spre Peninsula Balcanică poate fi o bună alegere mai ales dacă ești dornic de aventuri în natură, iar Muntenegru și Croația sunt două dintre destinațiile care îți vor asigura cele mai tari experiențe de vacanță.
Descoperă aceste perle balcanice, cu parcurile lor naturale și orașele medievale impresionante, într-un circuit cu autocarul de la Europa Travel – ce beneficiază acum de tariful accesibil de la 249 euro/persoană! În această călătorie vei avea șansa să vizitezi și alte locuri de pe traseu, precum Belgrad, Peștera Postojna sau Budapesta.
Muntenegru – „cea mai frumoasă atingere dintre pământ și mare”
Dacă nu ai mai fost niciodată în Muntenegru nu ai cum să îți imaginezi exact frumusețea acestui loc binecuvântat cu cele mai variate peisaje. Primul pas în descoperirea micuței dar bogatei țări este turul Parcului Național Durmitor, o comoară europeană. Acest loc divin este dominat de piscurile montane ale Alpilor Dinarici, dintre care cel mai mare este Bobotov Kuk, fiind presărat cu lacuri glaciare și păduri nesfîrșite de pin negru, o specie protejată prin lege.
Din cadrul parcului face parte și incredibilul Canion Tara, al doilea cel mai mare din lume după Marele Canion din Arizona, monument natural înscris pe listele patrimoniului UNESCO încă din anul 1980. Lung de 80 km și adânc de 1300 m, Defileul Tara îți taie la propriu respirația, iar cele mai bune panorame le vei putea surprinde de pe Podul Durdevica.
Capitala Muntenegrului, Podgorica este următoarea destinație spre care te vei îndrepta în circuitul de la Europa Travel. Chiar dacă nu este prima alegere a turiștilor în descoperirea Muntenegrului, orașul este unul încântător prin peisaje și atmosferă, centrul său istoric păstrând atât atmosfera, cât și arhitectura din timpul ocupației turcești. În plus, dacă ești mare iubitor al vinurilor, aici vei putea face degustări în crame medievale, unde se servește celebra băutură pe bază de struguri – brandy-ul muntenegrean.
O altă bijuterie a țării este Boka Kotorska, cel mai sudic fiord al Europei, care se întinde până la Kotor, cel mai frumos și valoros oraș medieval din Muntenegru. Parcurgând spectaculoasa coastă a Dalmației ajungi în Dubrovnik, o perlă de la Marea Adriatică, unde istoria se amestecă cu modernitatea.
Croația, minuni ale naturii și monumente medievale
Este destul de greu să-ți alegi locul preferat din Croația, mai ales că această țară se mândrește cu nu mai puțin de 1000 de insule, iar circa 10 milioane de turiști ajung aici în fiecare an. Fie că iubești istoria sau ești dornic de explorări în natură, Croația este destinația potrivită pentru tine, iar Dubrovnik pare că le are pe toate.
Intrarea în cetatea medievală parte din UNESCO, se face prin magnifica Poarta Pile, întreaga zonă fiind împărțită în străzi labirintice, cu palate baroce și catedrale gotice ce sfidează timpurile moderne. În Piața Luza găsești simbolul orașului: Palatul Sponza, o bijuterie gotică cu influențe renascentiste ce datează din anul 1516. La fel de important este Palatul Rectorului care se mândrește cu cel mai mare clopot în stil rococo, unde se află și Muzeul de Istorie al orașului. În fața grandiosului palat baroc mai găsești Columna lui Orlando, un simbol al libertății, iar la mică distanță Fântâna Onofrio, înconjurată de scări circulare.
Cel mai dinamic oraș din Dalmația, Split găzduiește câteva monumente parte din UNESCO, printre care și Palatul lui Dioclețian, cel mai conservat palat roman din Peninsula Balcanică. După ce a renunțat la coroană în anul 305, Împăratul Dioclețian s-a retras în acest palat grandios, complexul fiind înconjurat de ziduri fortificate și de numeroase porți de apărare, precum magnifica Poartă de Aur.
În Zadar, un oraș romantic, te vei putea pierde pe aleile medievale înțesate de edificii romane dintre care se evidențiază Palatul Arhiepiscopal, Biserica Sf. Donat, Forumul sau Catedrala Sf. Anastasia. Dintre simbolurile moderniste ale orașului se numără Orga Mării – un instrument muzica construit sub forma unor trepte sub care se găsesc 35 de tuburi ce sunt „activate” de valurile mării, și Salutul Soarelui – o piață cu numeroase panouri fotovoltaice ce captează energia solară, iar seară o transformă într-un spectacol de lumini fascinant.
Circuitul în Croația nu se putea încheia fără vizitarea primului parc din sud-estul Europei ce face parte din UNESCO – Parcul Național Lacurile Plitvice, aflat între Zadar și Zagreb. Rezervația ocupă 300 ha și cuprinde 16 lacuri turcoaz, 90 de cascade, zeci de peșteri din calcar și dolomită – toate înconjurate de vegetație specifică locului și păduri dese de conifere. În Zagreb, capitala Croației te poți opri pentru un scurt tur pietonal ce îți descoperă o mică parte din centrul orașului dominat de Catedrala Sfântului Ștefan și înconjurat de vechile ziduri ale cetății.