Metode prin care stimulezi imaginația copilului

.

Importanța imaginației în procesul de dezvoltare a este foarte mare, iar în calitate de părinte ai datoria de a-i stimula copilului capacitatea de a se transpune într-o lume a fanteziei. Abilitățile cognitive și sociale ale celui mic își vor urma progresul normal numai dacă vei combina autoritatea de care trebuie să dea dovadă un părinte, cu spiritul jucăuș și liber de care are nevoie un copil. Pentru asta, ai nevoie să aplici unele strategii care îți vor solicita, la rândul tău, să dai dovadă de imaginație. 

Încurajează-i momentele de dezordine

Cu toții am fost crescuți cu ideea că un copil cuminte este cel care se joacă frumos, dar ce-ar fi dacă l-ai ierta pe al tău, dacă azi nu și-a strâns jucăriile imediat după ce a terminat joaca? Deși nu-și dorește nimeni să-și crească puiul în dispreț față de ordine, vei vedea că lipsa presiunii permanente va ajuta copilul să-și însușească în mod firesc regulile casei. Frica nu este cel mai bun mod de a-i convinge pe cei mici de intențiile tale bune. În plus, te-ai întrebat vreodată dacă, nu cumva, ceea ce pentru tine este doar o grămadă de plastic colorat, pentru copilul tău este un decor al unei povești pe care doar el o știe?

Oferă-i mai mult decât jucării

Jucăriile sunt primii prieteni ai copilului, iar rolul lor este capital în dezvoltarea abilităților motrice, a coordonării mână-ochi și a imaginației. Totuși, după ce a luat contact cu primele lui jucării, cel mic ar putea să resimtă plictiseala în momentele în care ar trebui să se joace. Poți preîntâmpina acest risc, dacă vei avea inspirația de a-i oferi gadget-uri pentru copii. Fie că vorbim despre drone, fie despre ochelari virtuali, despre roboți interactivi sau despre dinozauri alimentați cu energie solară, cu siguranță cel mic le va găsi un rol bine plasat în acțiunea unei reprize de joacă ce ar putea rivaliza chiar și cu un film de acțiune. 

Ajută-l să se împrietenească cu muzica

După ce învață să meargă și se simte tot mai stăpân pe el, copilul tău descoperă noi senzații. Odată ce auzul copilului se dezvoltă tot mai mult, el poate reține cu ușurință sunetele din jurul lui și chiar le poate identifica sursa. Acesta este momentul în care apare auzul muzical, iar primele forme prin care cel mic îl manifestă este imitarea a ceea ce îi atrage atenția în mod deosebit. Fii alături de el și ajută-l să descopere cât mai multe sunete, să le deosebească între ele și să le asocieze cu diferite acțiuni. Apoi, asigură-i un fundal muzical de fiecare dată când se joacă liniștit. 

Limitează-i orele petrecute la televizor

Televizorul nu este cel mai bun prieten al copilului, iar părerile specialiștilor converg asupra ideii că nu sunt recomandate mai mult de două ore de vizionare, în fiecare zi. Urmărește televizorul alături de copilul tău, pentru a avea control asupra programelor pe care le urmărește, iar după fiecare emisiune sau film, discută cu el pentru a vedea ce anume a înțeles cel mic din imaginile care i-au rămas în minte. Aceeași regulă se aplică și în cazul tabletei sau al calculatorului, care nu trebuie să înlocuiască simpla joacă nestructurată. 

Provoacă-l să născocească povești

Este important ca micuțul tău să aibă memorie bună, pentru că astfel dă dovadă de o bună înțelegere a proceselor din jurul lui. Totuși, pe termen lung, dezvoltarea unui limbaj cât mai divers și a unor idei proprii, precum și exprimarea cât mai liberă a sentimentelor vine din lejeritatea cu care cel mic se deprinde sa-și compună propriile povești. La acest capitol, tu ai cel mai important rol, prin datoria ta de sta de vorbă cât mai mult timp cu cel mic și de a-l provoca să dea nu doar răspunsuri corecte, ci și de a pune întrebările cele mai inspirate. 

Imaginația copilului nu apare din senin, dar nimic nu este mai îmbucurător decât să vezi că eforturile tale sunt răsplătite prin dezvoltarea lui armonioasă.

(P) Material realizat în colaborare cu MindBlower.

Credit foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton