Ursula von der Leyen (63 ani), fostul ministrul german al Apărării, în guvernele III și IV ale Angelei Merkel, a devenit în 2019 prima femeie care a preluat președinția Comisiei Europene. Cariera sa politică nu este lipsită de controverse însă, iar cei care o critică cel mai aprins sunt chiar nemții.
Cine este Ursula von der Leyen
Născută la Bruxelles, unde și-a petrecut și prima parte din viață, până la 13 ani, Ursula vor der Leyern vine dintr-o familie nobilă, tatăl ei fiind la rândul său politician. Mai mult decât atât, acesta a lucrat, la un moment dat, tot în cadrul Comisiei Europene, fiind șef de cabinet.
Ursula von der Leyen este căsătorită cu Heiko von der Leyen, un profesor de medicină și CEO-ul unei companii de inginerie medicală. Soțul ei face parte dintr-o celebră familie de aristocrați din Germania, von der Leyen, cu afaceri industriale și cu renume pe piața producției de mătase.
Înainte de a intra în politică, Ursula von der Leyen a studiat economia și medicina. Ea este susținută în cariera sa diplomatică de lideri importanți din Uniunea Europeană, precum Angela Merkel sau Emmanuel Macron, cu toate că sunt și voci care o critică, cei mai nemulțumiți fiind chiar eurodeputații germani.
Ursula von der Leyen, lider politic și mamă a 7 copii
Cu toate că nu se știu prea multe lucruri despre viața ei personală, Ursula von der Leyen impresionează și prin faptul că este mama a 7 copii. Mulți o dau ca exemplu de femeie puternică, care le poate face pe toate, având în vedere cariera ei impresionantă și numărul de copii.
Politicile de susținere a familiilor tinere au fost mereu în atenția sa
Fiind mamă a 7 copii și totodată om politic, Ursula von der Leyen a luptat încă de la începutul carierei sale pentru politicile de susținere a familiilor tinere și mai ales a copiilor.
În 2005, pe vremea când era ministru al Familiei, ea a investit 4,3 miliarde de euro, din banii de la buget, pentru crearea unei rețele naționale de asistență socială dedicată copiilor.
În plus, tot ea a introdus în Germania și concediul plătit pentru creșterea și îngrijirea copiilor, punând accentul pe implicarea taților, oferindu-le acestora 60 de zile de concediu, la nașterea unui copil. Această hotărâre a stârnit la vremea respectivă un val de proteste din partea conservatorilor, dar și a bisericii catolice, care au acuzat-o că vrea să le transforme pe femei în „mașinării de făcut copii”.