Motivele pentru care mor anual 115.000 români

.
Condițiile de viață din România duc anual la decesul a mii de oameni. Sistemul medical, degradarea mediului înconjurător, stresul, alimentația sunt câteva dintre cauzele de îmbolnăvire a populației. 

România pierde anual mii de oameni din motive ce ar putea fi evitate sau prevenite. Sistemul medical este una dintre principialele cauze ce crește rata mortalității în țara noastra, potrivit Adevărul.ro.

Cauzele pentru care românii mor prematur

Numărul de 115.000 de români, echivalentul unui municipiu, ce ar fi putut fi salvați dacă sistemul de sănătate publică ar fi funcționat în condiții optime a apărut în ultimul studiu realizat în iunie 2018 de Eurostat, instrument al Comisiei Europene care se ocupă cu statistica. Țara noastră, alături de Lituania şi Bulgaria ocupă primele locuri în topul clasamentului privind morțile din cauza sistemului medical.

„Nu e vorba doar de nivelul de educaţie al populaţiei care nu se duce la timp la medic, ci despre condiţiile din spitale, despre protocoale ale Ministerului Sănătăţii care nu funcţionează corect şi pe care autorităţile nu le schimbă, cum ar fi cel privitor la accidentele vasculare-cerebrale. Preferăm medicamente scumpe în loc de medicamente eficiente, care ar reduce enorm cheltuielile cu spitalizarea şi tratarea pacienţilor. La mortalitatea din oncologie suntem pe primul loc în Europa – chiar şi acolo se poate evita moartea pacientului. Bolile infecţioase, TBC-ul, infecţiile nosocomiale se datorează în primul rând mediului nociv, care slăbeşte organismul afectat de alimentaţia toxică“, a declarat Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor şi secretar general al Alianţei pentru Sănătate din România.

În afara acestor probleme legate de sistemul sanitar, nu stăm bine nici la alte capitole. În România, defrișările masive au dus la ridicarea gradului de poluare atmosferică, iar condițiile de muncă și lupta pentru un trai decent au dus la creșterea nivelului de stres la o sănătate mintală precară și implicit la înmulțirea cazurilor de depresie și alte tulburări psihice.

Alimentația românilor este și ea o cauză a problemelor medicale. Calitatea îndoielnică a produselor comercializate, modul în care se fac verificările în domeniul agroalimentar, consumul de alcool și tutun și lipsa activității fizice întregesc tabloul dezastrului. La acestea se adaugă și poluarea apelor cu gunoaie și plastic.

„Alimentaţia este scăpată total de sub control. Marile magazine au propriul laborator de procesare a produselor, au sistemul lor de refolosire a materiei prime, ştiu tot felul de metode de cosmetizare, dau cu spray, coloranţi, ciupesc carnea să capete o culoare comercială, apoi fac mici, cârnaţi… Ciocolata expirată devine cremă pentru prăjituri. Cine-i controlează ce fac ei acolo? La fel se întâmplă cu legumele, cu fructele. Noi credem că dăm copiilor mâncare sănătoasă, care este, de fapt, injectată cu tot felul de substanţe care nu apar nicăieri pe etichetă. Făcute să ţină, să arate bine, să reziste la transport în condiţii improprii şi să fie depozitate fără respectarea regulilor. Adăugaţi consumul de alcool mult şi prost, fumatul, lipsa de activitate şi aveţi tabloul complet“, a precizat Vasile Barbu.

Mediul natural este treptat înlocuit de construcții, iar animalele au de suferit. Spre deosebire de alte țări europene, nu folosim energia verde atât de mult pe cât ar trebui. Dacă nimic din toate acestea nu se sperie, poate modul în care încălzirea globală distruge planeta ar trebui să ne dea de gândit.

Soluția găsită de activiști pentru un trai mai bun în România

Activiștii susțin că o metodă pentru a opri toată acestea este educația, mai exact îndreptarea tinerilor către liceele tehnologice, care i-ar ajuta să devină adulți profesioniști, ceea ce ar ajuta și societatea, mai mult decât cei care au absolvit o facultate la întâmplare, doar pentru a avea o diplomă în buzunar.

Dintre țările europene, România este fruntașă la analfabetismul funcțional (aproximativ 40%) din cauza lipsei de educație primară, în care se investește mult mai puțin decât în cea universitară. Cu tineri care știu să citească, dar nu înțeleg nimic din ce au citit și nu pot folosi informația ca resursă în reușita unei acțiuni sau în performanță, piața muncii și economia țării au serios de suferit.

Sursă foto: Shutterstock.com, 123rf.com

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton