Fiecare cameră are cel puțin un impediment în procesul de decorare. Dintre toate, livingul este cu siguranță camera cea mai dificilă pentru mobilat și decorat, în special atunci când este mic. În living tinzi să petreci cel mai mult timp când ești acasă, iar acesta este cu siguranța camera pe care o văd toți invitații.
Prin urmare, livingul trebuie să fie practic, confortabil și aspectuos. Lipsa de spațiu reprezintă o adevărată provocare, însă, în ciuda aparențelor, o încăpere mică poate fi atât cochetă, cât și funcțională, dacă urmezi câteva sfaturi de amenajări interioare. Învață cum să găsești echilibrul atunci când mobilezi și decorezi camera de zi, oferindu-i senzația de spațiu și lumină.
Iată 7 trucuri care te vor ajuta în procesul de transformare a livingului tău:
Optează pentru piese de mobilă multifuncționale
Într-un spațiu mic, fiecare piesă de mobilă aleasă trebuie să fie cât mai folositoare. De aceea, piesele multifuncționale sunt indispensabile pentru o cameră de zi mai puțin spațioasă. O canapea extensibilă cochetăva aduce stil camerei și te va ajuta să găzduiești invitații peste noapte. Un scaun otoman sau un divan cu ladă de depozitare îți va oferi spațiu de stocare în plus.
Chiar dacă pereții albi sau crem deschis par alegerea uzuală, aceasta poate fi perfectă pentru o încăpere mică. Pereții vopsiți în nuanțe deschise crează iluzia unei încăperi mai spațioase. De asemenea, alegerea unei culori deschise pentru living îi va oferi luminozitatea de care are nevoie.
Alege mobilă în tonuri deschise
Dacă îți dorești să duci mai departe iluzia de cameră spațioasă, urmează sfatul oferit de Decoholic și alege mobilă în tonuri deschise. Optează pentru piese albe sau în nuanțe deschise de lemn, fie că e vorba de dulapuri, fie de mese sau rafturi. Pentru piesele de mobilă tapițate, așa cum sunt canapeaua sau fotoliile, poți opta și pentru o nuanță mai vibrantă, ca să aduci un plus de culoare în casă.
Orice cameră cochetă a fost amenajată cu tact, nu la întâmplare, iar una dintre cele mai mari provocări ale decorării este alegerea unei palete cromatice. Astfel, camera va fi armonioasă și atât mobila, cât și elementele de decor se vor potrivi. Pentru un living mic, alege o paletă de nuanțe deschise, care să combine culorile neutre de bază, cu unele mai jucăușe, precum nuanțe de verde, albastru sau mov.
Păstrează suprafețele cât mai libere
Chiar dacă pare ca ține mai mult de organizare decât de amenajare, păstrarea liberă a suprafețelor trebuie planificată. Decorează camera astfel încât suprafețele rafturilor sau a măsuței de cafea să fie cât mai libere. Chiar dacă sunt recomandate obiecte decorative cum ar fi ramele cu fotografii, vazele, cărțile pentru măsuța de cafea, nu exagera. De asemenea, asigură-te că planifici un spațiu de depozitare pentru toate lucrurile care își găsesc loc pe astfel de suprafețe: cărți, reviste, chei.
Decorează cu oglinzi și rame cu fotografii
Chiar dacă nu pare necesară, o oglindă decorativă poziționată bine îți va transforma camera. Pe lângă aspectul plăcut, o oglindă va reflecta lumina naturală, transformându-ți livingul într-un spațiu mai luminos.
Ramele cu fotografii sau cu artă imprimată au devenit indispensabile pentru orice casă chic. Poți face un colaj din rame și poze de diferite dimensiuni aranjate pe același perete. Dacă preferi un aspect mai simetric, alege rame de dimensiuni mari și de același fel și caută printurile perfecte pentru livingul tău.
Dă viață livingului tău
Nu în ultimul rând, e indicat să aduci un pic de viață în camera ta de zi. Includerea plantelor în decor va aduce livingului elementul de care avea nevoie, potrivit The Spruce. Atât din punct de vedere cromatic, cât și al texturii, plantele sunt decorațiunile perfecte pentru orice cameră, în special pentru cea de zi. Dacă te îngrijorezi că nu o să supraviețuiască, alege plante ușor de îngrijit, cum sunt cactușii sau plantele suculente. Nu uita să le plantezi în ghivece cochete care să se potrivească cu camera ta.