Oftalmologie: Ce sunt lentilele progresive şi de ce ai nevoie de ele

.

Lentilele progresive sunt foarte utile odată cu înaintarea în vârstă, atunci când se instalează presbiopia – nu mai vezi bine la apropiere – pentru că îţi permit să porţi o singură pereche de ochelari în loc de două. Află în continuare totul despre lentilele progresive.
Varsta de 40 de ani aduce multe schimbari la nivelul organismului fiecaruia dintre noi. Daca unele sunt mai usor de observat (riduri, scaderea masei musculare si cresterea in greutate), altele se manifesta treptat. Vederea se degradeaza si ea cu timpul si exista mai multe motive pentru care se intampla asta, printre care activitatile excesive la calculator sau expunerea la razele ultraviolete.
In astfel de conditii, ingrijirea vazului devine esentiala si este bine sa iei masuri de la primele semne de disconfort. Cea mai frecventa cauza pentru pierderea treptata a acuitatii vederii la apropiere este presbiopia. Nu e cazul sa te ingrijorezi excesiv, pentru ca presbiopia este un proces natural de care toti ne vom lovi la un moment dat.
Ochelari sau lentile de contact? Cum faci alegerea corectă
Cu toate ca nu exista metode prin care sa prevenim aceasta afectiune, exista numeroase modalitati de tratare. Din fericire, ochelarii de vedere au devenit un accesoriu la moda, iar cei mai recomandati de medicii oftalmologi pentru corectarea presbiopiei sunt sunt cei cu lentile progresive.
Inainte sa alegi o pereche de ochelari cu lentile progresive, e bine sa fii constienta de anumite lucruri.

1. Nu mai porti doua perechi de ochelari.

Nu-i asa ca te-ai confruntat cu situatia in care, lucrand la calculator cu ochelarii de apropiere, sa fii nevoita sa-i schimbi cu cei de departare ca sa privesti mai atent un obiect de pe birou? Lentilele progresive sunt mult mai eficiente fata de cele monofocale, deoarece purtarea alternativa a doua perechi de ochelari poate deveni obositoare. Pentru o persoana activa, o singura pereche de ochelari este ideala, iar cu ajutorul unor lentile progresive de buna calitate, vei putea sa privesti obiecte aflate la distante diferite fara probleme.

2. Alege lentile progresive din plastic

Atunci cand isi cumpara ochelari, majoritatea oamenilor aleg, in mod gresit,  lentile din sticla, considerand ca acestea nu se zgaraie. De fapt, specialistii recomanda ca lentilele sa fie din sticla organica, adica din plastic, din mai multe motive. „Lentila de sticla nu este recomandata pentru ca sticla minerala prezinta riscul de a se sparge. Plasticul de buna calitate are tratamente de durificare incluse in structura, ceea ce il face extrem de rezistent. In plus, nici nu se zgaraie”, afirma specialistul oftalmolog al Essilor Romania, Horia Pirga.

3. Trebuie sa stii cum sa privesti prin lentilele progresive

Pe lentilele progresive ai o zona de citit, in partea de jos,  o zona de distanta, in partea de sus si o zona intermediara pentru semidistanta. E bine de stiut ca acomodarea cu o lentila progresiva este mult mai usoara decat cu una bifocala si nu e necesar sa folosesti intreaga suprafata a lentilei pentru a privi in toate directiile. „Pacientii se tem adeseori de lentilele progresive pentru ca nu sunt bine si corect informati. Purtatorii de lentile progresive au nevoie de instructiuni precise pentru a sti cum sa se uite prin ochelarii respectivi. Orice lentila este o proteza oculara care are regulile ei pe care trebuie sa le invatam si sa le respectam”, adauga specialistul oftalmolog al Essilor Romania, Horia Pirga.
Daca te confrunti cu astfel de probleme, este necesar sa stii ca exista lentile precum cele progresive care nu iti constrang libertatea de vedere. Grija de a purta doua perechi de ochelari dispare si vei putea privi cu o singura pereche la orice distanta fara probleme.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton