Iată o reţetă clasică pentru Paște sau Crăciun! Un desert simplu, delicios şi tradiţional. Învaţă să prepari un cozonac de casă cu nucă şi cacao, după o rețetă ușoară, cu un rezultat excepțional!
Ingrediente: Pentru aluat:
►6 ouă
►60 g drojdie proaspătă
►un kg făină
►250 ml lapte
►150 g unt
►un praf sare
►100 ml ulei de floarea-soarelui
►2 plicuri zahăr vanilat
►coajă de lămâie
►10 linguri zahăr Pentru umplutură:
►450 g nucă
►200 g zahăr
►coaja de la 2-3 lămâi
►coaja de la o portocală
►o esență de rom
►3-4 linguri cacao
►200 g stafide
►2 linguri coniac natural
►un ou
►zahăr
►200 g ciocolată albă
►portocale confiate
1. Se cerne făina într-un bol și se lasă împreună cu restul ingredientelor să stea la temperatura camerei. Se topește untul la foc mic și se adaugă și uleiul. Se lasă să stea la cald, ca să nu se răcească brusc.
2. Se încălzește laptele ușor și se pregătește maiaua. Se amestecă drojdia cu o linguriță de zahăr, una de făină și laptele călduț. Se amestecă ușor și se obține o cremă de consistența smântânii.
3. Se lasă la căldură să crească puțin. Separat, se pun ouăle în bolul cu făina cernută, se adaugă zahărul, zahărul vanilat, sarea, maiaua şi laptele și se frământă. Pe parcursul frământării se adaugă grăsimea. Se încorporează și se lasă la crescut.
4. În acest timp, se macină nuca, se usucă puțin în cuptor, se cerne cacaua și se amestecă cu stafidele, zahărul, coaja de lămâie și portocală, cu esența de rom și cu coniacul.
5. După ce a crescut aluatul, se întinde cu mâinile unse și se umple cu compoziția de nucă. Se rulează cozonacul la ambele capete și se aranjează în tăvile tapetate cu unt sau cu hârtie. Se ung cu ou bătut și se presară zahăr tos. Se mai lasă să crească 30 de minute și apoi se coc. Se pot orna cu glazură de ciocolată albă și fructe confiate.
Citeste si alte retete traditionale pe retete.unica.ro