Acasă este locul în care te retragi și îți încarci bateriile, spațiul în care te relaxezi și îți trăiești bucuriile sau tristețile. Așadar, este foarte important ca spațiul în care locuiești să îți dea acea senzație de eliberare, armonie și liniște, încă de când pășești în casă.
Pentru a crea un interior care să invite la relaxare și să inspire o stare de bine, locuința ta trebuie să conțină mai multe elemente naturale și să fie animată de un decor viu, care să emane prospețime. Iată ce ai de făcut pentru a crea un decor natural și simplu, dar cu efecte pozitive asupra stării tale de spirit.
Amplasează plante în orice colț al casei
Plantele au un mare impact atât asupra calității aerului. Există chiar specii care purifică aerul din cameră, eliminând praful și umiditatea în exces, precum : feriga de cameră, crinul păcii, limba soacrei, palmierul Areca sau epipremnum. Pe lângă aceste beneficii, sunt elementele unui decor natural perfect.
Dacă îți dorești un impact vizual mai mare, optează pentru una din cele mai îndrăgite tendințe în design, îmbrățișate de arhitecți și peisagiști – amenajarea unui perete verde din licheni și mușchi. Probabil ai văzut deja tablouri sau pereți înverziți care te duc cu gândul la plimbările prin pădure. De exemplu, dacă alegi un perete din licheni conservați, în nuanțele preferate de tine, aceștia sunt supuși unui proces tehnologic care îi face să rezistente într-un mediu expus la curenți de aer rece sau cald sau lipsiți de lumină (cum este, de exemplu, baia).
Lumina este unul dintre cele mai importante elemente care creează atmosferă într-un cămin și dă personalitate spațiului. În plus, are efecte benefice asupra stării de bine. De aceea, un cămin scăldat în soare este modul cel mai sănătos mod prin care poți invita natura în casă în modul cel mai subtil posibil, fără schimbări drastice în designul casei.
Renunță la draperiile grele sau la culorile închise ale perdelelor și optează pentru materiale fluide și nuanțe neutre de pastel. În același timp, încearcă să aerisești camera de două ori pe zi: dimineața, imediat ce te-ai trezit și seara, înainte de culcare. Chiar dacă afară este foarte frig, încearcă să lași aerul proaspăt să pătrundă în casă pentru 10-15 minute.
Piatra este considerată un material rece, care poate fi îmblânzit într-un decor luminos și verde. Dacă alegi să expui în decorul din living un bol cu pietre sau o jardinieră mare cu suculenți care își fac loc printre niște roci albe, încearcă să creezi simetrie cu acest joc de elemente naturale și în alte camere.
De exemplu, adaugă în baie un decor asemănător. Dacă nu vrei să te folosești de pietrele de râu simple în crearea unui design care să evoce natura și ai un buget mai mare, poți folosi placajul cu marmura la baie, iar pentru simetrie să alegi o masă din marmură în living și alte elemente din același material (masă de cafea, suport de lumânări, casete de bijuterii etc). Poți alege în acest sens și lemnul, care este considerat un material cald și poate fi integrat ușor în designul casei. Îl poți pune în valoare prin elemente precum masa din trunchi de stejar finisat, corpurile de iluminat cu cadru din lemn sau chiar canapeaua cu cadru din lemn.
Făcând loc naturii în casă, te vei bucura de un mediu odihnitor și de o adevărată oază de relaxare cu efecte benefice asupra stării tale de spirt. Te sfătuim să îți accesorizezi pereții cu tablouri, printuri înrămate sau fotografii care imortalizează colțuri din natură, pentru a evidenția sentimentul de libertate pe care ți-l dă timpul petrecut în afara orașului.