Persoanele care nu au serviciu pentru o perioadă mai mare de şase luni, vor întâmpina probleme la interviurile de angajare. Recruterii consideră că aceşti candidaţi sunt slab pregătiţi…
…sau nu sunt consideraţi valoroşi de către companiile la care au lucrat. Dacă un astfel de candidat reuşeste să ajungă la interviu, spune Cătălina Căciulan, director de resurse umane la compania Piritex şi membru al HR Club, acesta ar trebui să se concentreze în a-şi prezenta performanţele profesionale, obiectivele stabilite şi să fie pregătit să dea exemple concrete.
Bineînţeles, nu va putea evita şi întrebarea care va sta pe buzele celui care angajează: de ce aţi plecat de la ultimul loc de muncă? Răspunsul trebuie să fie sincer şi să reflecte exact situaţia existentă.
Specialista în resurse umane recunoaşte faptul că din cauza situatiei din piaţă, companiile de talie mică şi mare au făcut disponibilizări forţate. La fel de adevărat, mai spune aceasta, este şi faptul că prima tendinţă a recruterului este să se gândească la faptul că o persoană disponibilizată într-un astfel de proces nu a reprezentat un angajat valoros pentru companie şi că un nou angajator ar trebui să evalueze foarte bine un asemenea candidat înainte de a lua decizia de a-l chema la interviul de angajare.
Plecând cu o astfel de mentalitate în analiza aplicanţilor la un job, spune specialista, există un risc foarte mare ca recruiterul să ingnore candidaţi foarte valoroşi. Nu puţine sunt cazurile companiilor care au decis că, în această perioadă de criză, o schimbare de management poate aduce un suflu nou în organizaţie, o nouă viziune asupra abordării pieţei.
„Asta nu înseamnă neapărat că managerii care au plecat nu au performat pe perioada mandatului, ci, pur şi simplu, s-a dorit altceva în organizaţie, o nouă direcţie. Dar nu vorbim numai de manageri valoroşi care acum îşi caută de lucru. Vorbim de specialişti din toate domeniile, chiar şi de muncitori calificaţi. Să nu uităm că atunci când un angajator recurge la concediere colectivă, conform prevederilor legale în vigoare, este obligat să protejeze anumite categorii de salariaţi, cum ar fi singurul întreţinător al unei familii”, explică managerul de resurse umane de la Piritex.
Acesta mai spune că în perioada actuală, disponibilizările nu se fac neapărat pe criterii de performanţă. Ca atare, astăzi avem şomeri cu performanţe foarte bune la fostul angajator.
Contează istoricul
Cătălina Căciulan spune că tinând cont de faptul că angajatorii sunt astăzi bombardaţi de numărul mare de aplicanţi, există o posibilitate foarte mare ca persoana care se ocupă de recrutare să analizeze rapid doar candidaţii care actual au un job, dar doresc o schimbare şi să îi ingnore pe cei care deja se auto-numesc „freelancer”.
Probabil ca în această perioadă, ar trebui ca oamenii de resurse umane să se aplece mai mult asupra imaginii candidatului înainte de perioada de şomaj, concluzionează aceasta.