Alegerea jucăriilor potrivite pentru copilul tău poate părea, la prima vedere, o corvoadă, mai ales în primele luni sau ani de viață, când nu ai foarte multă experiență. Dacă ții însă cont de câțiva factori, o să constați că nu este deloc așa greu cum pare.
Jucăriile pe care i le alegi celui mic este esențial să fie, în primul rând, sigure. Trebuie să fie, de asemenea, educative și potrivite cu interesele lui. Și, foarte important: este ideal să se plieze pe nivelul său de dezvoltare. Cu alte cuvinte, degeaba îi cumperi copilului tău jucării magnetice, dacă el nu e la vârsta la care să le înțeleagă așa cum trebuie sau dacă interesele lui gravitează mai mult în jurul jocurilor sportive, de exemplu.
Mai jos găsești câteva sfaturi care ți-ar putea fi utile atunci când alegi jucării pentru cel mic.
Jucării pentru copiii până la 18 luni
Primii doi ani sunt cei în care bebelușul tău descoperă lumea care îl înconjoară. Acum începe să recunoască sunetele, culorile, fața părinților și așa mai departe. Prin urmare, jucăriile pe care i le cumperi în această perioadă trebuie să fie nu doar decorative, ci să îl și ajute să exploreze lumea din jur. Pentru primele luni poți alege clasicele „zornăitori” (jucăriile care fac zgomot) și jucării cât mai colorate și luminoase. Când bebelușul împlinește un an ai putea începe să îi cumperi și cuburi, având, însă, grijă să fie cât mai mari, pentru a le putea manevra cât mai bine. Mai poți opta și pentru cărți cartonate sau cu sunete, animăluțe ori cifre. Pe lângă faptul că sunt foarte atractive și amuzante, aceste cărticele pot fi și instrumente foarte utile de învățare.
În jurul vârstei de trei ani cei mici devin tot mai activi și mai curioși. Prin urmare, zornăitorile și jucăriile luminoase nu prea mai reușesc să îi țină ocupați sau să le stârnească interesul. Mai mult, acum învață să meargă, deci ar fi indicat să încerci (atât cât se poate) să împaci utilul cu plăcutul și să alegi jucării care să îi ajute să își dezvolte și abilitățile motrice sau vocabularul. Ai putea opta, de exemplu, pentru jocuri cu numele animalelor/fructelor/obiectelor sau puzzle-uri (având grijă, însă, să nu fie foarte complexe).
Jucării pentru copiii între trei și cinci ani
Aici vorbim deja de un preșcolar cu ceva personalitate la purtător, prin urmare și jucăriile pe care alegi să i le cumperi copilului tău acum ar trebui să țină cont de asta, dar și de dorințele lui. Psihologii recomandă să îl implici cât mai mult pe cel mic în alegerea jucăriilor, cărticelelor și chiar a hăinuțelor pe care le poartă sau a activităților pe care le faceți. Revenind la jucării: pe lângă cele clasice (păpuși, mașinuțe și așa mai departe), vă puteți îndrepta, împreună, spre jocurile de construcție, puzzle-uri mai complexe, jocuri Lego Friends și, în general, spre orice fel de jucării care l-ar putea ajuta să învețe cât mai multe despre lumea din jur.
Între șase și 12 ani poți opta pentru jocuri de societate, de îndemânare, dar și pentru jocuri care impun reguli. Ce ai mai putea face pentru copilul tău în această perioadă? L-ai putea ajuta să își descopere o pasiune. De exemplu, jocurile sportive (un set de handbal, o rachetă de tenis sau o minge de fotbal) l-ar putea ajuta pe micuțul tău nu numai să descopere că e pasionat de sport, dar și să se îndrepte, mai târziu, spre o carieră sportivă. Aceeași poveste e valabilă și pentru jocurile logice, care l-ar putea face să fie pasionat, mai târziu, de materiile, cursurile și profesiile tehnice. O idee bună ar fi să integrezi în rutina de joacă a copilului tău și gadget-urile de ultimă generație (tablete, telefoane etc.). Chiar dacă tendința este ca cei mici să fie ținuți departe de tehnologie, acestea îl vor ajuta să învețe cât mai multe lucruri și, până la urmă, să fie în pas cu timpurile în care trăiește.
Aproape orice jucărie poate fi o bună ocazie pentru copilul tău de a învăța lucruri noi și de a-și antrena curiozitatea și creativitatea, atâta vreme cât ești lângă el și îl încurajezi să descopere lumea în ritmul lui.