Dacă trebuie să faci față de una singură problemelor care apar în familie, să știi că și alte femei au trecut prin asta. Unii bărbați nu știu cum să reacționeze în situații dificile, iar alții au învățat din familie că femeia trebuie să se ocupe de tot.
Psihologul Cristina Ion-Rădulescu remarcă două tipuri de cazuri: cel în care, într-un moment de criză, el refuză să se implice sau cel în care modul acesta de a acționa sau, mai bine zis, de a nu acționa este permanent.
Situațiile de criză îl depășesc
„Sunt două situații diferite”, spune Cristina, adăugând: „Dacă discutăm de primul caz, ne putem imagina că, în afară de contextul menționat, soțul te ajută în casă cu tot ce e necesar. Totuși, dacă un necaz s-a abătut asupra familiei voastre și ai nevoie de mai mult sprijin din partea lui, tot ce poți face este să îi spui acest lucru. Sună ciudat, însă există bărbați care nu știu ce să spună sau ce să facă în situații de criză”, remarcă psihologul. Unii soți nu suportă să își vadă soția bolnavă sau deprimată. Pentru ei, ea reprezintă punctul lor de sprijin și, atunci când ea se clatină, nici ei nu își pot păstra echilibrul. În același timp, partenera simte că are nevoie de mai mult ajutor. Îl cere, dar nu în cel mai bun mod. Poate să plângă, să îi facă reproșuri sau să țipe la el. Toate aceste manifestări pot fi absolut normale în situația dată, dar nu vor face decât să înrăutățească lucrurile. Psihologul remarcă: „Ce nu știe femeia este că acest comportament de evitare al soțului apare pentru că el nu știe cum să gestioneze aceste împrejurări”. Sfatul specialistului este să vorbești cu bărbatul, să-i spui direct ce așteptări ai și în felul acesta îi va fi foarte clar. Evită să îi faci reproșuri, pentru că mai mult vei înrăutăți lucrurile. Totodată, înarmează-te cu răbdare pentru că va dura ceva până când el se va schimba.
APRECIAZĂ-I EFORTURILE
Altfel stă treaba atunci când el consideră că totul i se cuvine și nu trebuie să facă (mai) nimic pentru familie. Dacă sunteți căsătoriți de multă vreme și această situație durează de ani buni, va fi mai greu să schimbi ceva. Însă, dacă relația voastră este destul de recentă, ai putea să îi explici că vremurile bunicii, când majoritatea femeilor erau casnice şi întreţinute de soţi, s-au schimbat. Amândoi aveți servicii și responsabilități în afara casei, aşa că cinstit ar fi ca amândoi să contribuiți, după putere și timpul pe care îl aveți, la treburile casnice. Iubirea pe care ți-o poartă îl va face să te înțeleagă și să accepte propunerea ta. Dar nu te aștepta nici de această dată la o îmbunătățire rapidă a stării de fapt. Vechile obiceiuri sunt greu de înlăturat. Dacă până acum obișnuia să stea pe canapea cu telecomanda în mână și să fie servit, simplul fapt că va spăla vasele va conta în ochii lui mai mult și va considera că a făcut un mai mare efort decât tine, care poate ai făcut şi mâncare, și curățenie generală. Așa că apreciază schimbările mici și încurajează-l.
IA DECIZIILE ÎMPREUNĂ CU EL
„Este necesar ca tu să îți păstrezi calmul și să dirijezi situația astfel încât să fie bine. Discută cu el, luați împreună decizii, stabiliți strategii și acționați. Dacă, în ciuda eforturilor tale de a-l lămuri de ce ai nevoie și de a-i cere ajutorul, el tot nu reacționează, fă în așa fel încât să îi dai posibilitatea de a alege sarcinile pe care le are de îndeplinit. În felul acesta, nu dai impresia că îl manipulezi și, mai ales, el devine conștient de cât de multe lucruri trebuie tu să gestionezi și s-ar putea simți vinovat. Ca urmare, şi-ar putea schimba atitudinea.”