Primăvara este deja aici și ai început deja să faci loc rochiilor, fustelor, bluzelor și cămășilor mai subțiri. Spre deosebire de pulovere, jeanși și tricouri, acestea sunt mult mai dificil de întreținut. O clipă de neatenție și o pată de vin îți pot distruge cămașa preferată din mătase.
Hainele fabricate din materiale delicate sunt mai greu de curățat și păstrat. Atunci când nu ai mereu timp să le duci la curățătorie, te vezi nevoită să le speli în modul clasic. Asta nu înseamnă însă că nu poți lua măsuri pentru a te asigura că toate hainele tale sunt curățate corect, ținând cont de sensibilitatea materialului. Iată ce ar trebui să știi:
Spală hainele în săculeți speciali
Rufele delicate pot fi protejate în timpul spălării dacă le pui într-un săculeț înainte de a le băga în mașina de spălat. Astfel, riscul ca ele să se agațe sau să se rupă în timpul programului de spălare este eliminat.
În cazul hainelor cu pete mai încăpățânate, poți încerca să înmoi zona pătată în detergent și să îl lași să acționeze timp de zece-douăzeci de minute înainte de a porni mașina de spălat. Săculeții pentru mașina de spălat se găsesc în orice supermarket și sunt utili inclusiv la spălarea lenjeriei intime din dantelă sau din șifon.
Pentru hainele fabricate din mătase, șifon sau satin, ar trebui să folosești cel mai blând program de spălare al mașinii, cu puține rotații pe minut și cu apă rece. De asemenea, ar trebui să ții la îndemână și un detergent care să spele delicat aceste haine, fără a slăbi în timp țesăturile.
O masina de spalatmodernăare acum inclusiv programe care activează tamburul în direcții multiple, astfel încât hainele sunt mai puțin solicitate în timpul spălării, iar țesăturile sunt mai bine îngrijite. Citește cu mare atenție instrucțiunile mașinii tale de spălat și ține cont de recomandări pentru a curăța hainele din materiale mai sensibile.
Examinează cu atenție cusăturile
În cazul hainelor care au cusute pe ele mărgele, paiete sau pietre colorate este bine să îți iei câteva minute pentru a le examina în detaliu. Uită-te la cum arată cusăturile, cât de rezistente par, dacă sunt fragile sau dacă dau semne că sunt pe cale să cedeze. Dacă toate cusăturile par solide, este puțin probabil ca ele să se rupă în timpul spălării.
Totuși, ai grijă să le protejezi înainte, fie prin spălarea în săculeții speciali, fie prin alegerea programului mașinii de spălat. În cazul cusăturilor firave, cel mai bine este să speli hainele de mână, având mare grijă la aplicațiile și decorațiunile de pe ele.
Usucă hainele pe sârmă
Chiar dacă ești tentată să folosești programul de uscare al mașinii de spălat pentru a economisi timp, păstrează-l pentru așternuturi și pentru hainele pe care le porți în mod obișnuit. Rufele sensibile ar trebui intinse pe sârmă, pe umerașe sau pe uscător, astfel încât țesăturile să nu fie deteriorate de aerul cald.
Nu uita că hainele de culoare neagră ar trebui ținute departe de lumina directă a soarelui, pentru a evita decolorarea, iar cămășile pot fi uscate pe umeraș, astfel încât să nu mai aibă nevoie de călcare.