Top Chef, un show spectaculos, care se bucurã de un uriaş succes în ţãrile în care este difuzat începe mâine, la ora 20.30, la Antena 1.
24 de bucãtari profesionişti, aleşi dintre cei mai buni din aceastã ţarã, au avut curajul sã se alinieze la start şi sã intre în competiţia pentru marele premiu: 50.000 de euro şi un stagiu de pregãtire în Franţa, cu stele Michelin.
1. Aurelia Moscu
Vârsta: 39 ani Datorită pasiunii pe care o are pentru gătit s-a înscris la un curs de bucătari, făcând practică la un hotel de 5* din București (Grand Hotel Continental). Executive chef-ul de atunci (Cezar Munteanu) i-a propus să lucreze acolo. A rãmas un an și jumătate!
Știa să gătească, ca orice gospodină, mâncăruri tradiționale și a vrut să învețe mai mult. Din 2011 lucrează la Market 8 în Dorobanți, Profilul restaurantului este bucătărie fusion: asiatic cu franțuzesc. Este specializată în bucătărie rece și afirmă că punctele ei forte sunt meticulozitatea și atenția la detalii. Instrumentul din bucătărie pe care-l stăpânește cel mai bine este mixerul și spune că i-ar plăcea să studieze bucătăria franțuzească.
2. Dan Bogatu
Vârsta: 31 ani Este căsătorit și are un băiețel de un an. Deși mamă e bucătăreasã, la fel și bunicul, el nu și-a dorit neapãrat să practice această meserie, dar destinul l-a adus tot în domeniu. A fost Executive Chef la Viena, iar acum este Sous Chef la Caro Hotel București. Și-ar fi dorit să fie cameraman, să filmeze documentare în junglă sau să fie reporter de război.
Dan este specializat în bucătărie rece și carving (sculptură în legume și fructe), cuțitul de carving fiind instrumentul pe care-l mânuiește cel mai bine.
Dan Bogatu, Aurelia Moscu
3. Relu Corneanu
Vârsta: 38 ani Are 14 ani experiență ca bucătar și a ajuns să practice această meserie printr-un eveniment nefericit: era pompier și a fost disponibilizat. Obiectul din bucătărie pe care-l mânuiește cu cea mai mare dexteritate este cuțitul. Spune că i-ar plăcea să știe mai multe despre bucătăria moleculară, căci este una la modă și i se pare o provocare.
Este căsătorit, are un copil de 12 ani și ar dori să trăiască alături de familia lui într-o zonă liniștită de munte, cu aer curat și peisaje frumoase.
Vârsta: 35 Se consideră o femeie activă, căreia îi place să învețe tot timpul lucruri noi. Pe lângă meseria de bucătar, mai are și certificat autorizat de traducător din limbă turcă. Este pasionată de muzică, lectură și adoră călătoriile. De altfel, în acest moment este studentă la facultatea Spiru Haret, profilul Turism și servicii / geografia turismului.
Este specialistă în prepararea aperitivelor reci și salatelor, iar pasiunea pentru gastronomie a determinat-o să îmbrățișeze această meserie.
5. Dragoş Bercea
Vârsta: 22 ani Împărtășește pasiunea tatălui sãu alături de care gătește la Cabană Vânătorilor din Predeal. A participat la două olimpiade gastronomice și îi place să prepare carnea de vânat sau ficatul de rată.
Dragoș spune despre el că practic s-a născut în bucătărie! A preparat inclusiv carne de crocodil, cangur sau piton. Fiind din Predeal, îi place să schieze și, mai nou, are o noua pasiune, insuflată de prietenă să: snowboarding-ul.
Vârstã: 43 de ani Străbunica sa a fost una dintre bucătăresele Regelui Carol. „Millefeuille de somon și creveți” a fost cel mai spectaculos preparat al sãu de până acum, fiind specializat în bucătărie mediteraneană.
Este căsătorit de 12 ani și are o fetiță în vârstă de 11 ani. Visează să aibă propriul restaurant, iar dacă va câștiga marele premiu îi va cumpără fiicei sale o casă. A avut șansa să gătească pentru celebrități, precum Toto Cutugno, Donald Trump sau Michael Douglas în Insulele Bermude, unde a avut un contract de un an și 4 luni.
7. Giovanni Piselli
Vârsta: 27 ani Practică meseria de bucătar de 10 ani, moștenind pasiunea de la tatăl sau. Este Chef la Restaurant Vesuvius din Brașov, unde este și acționar. Este specializat pe bucătărie italiană, mediteraneană și gourmet. Cel mai important premiu primit până acum este „Cel mai bun tânăr entremetier”. Și-ar dori să își deschidă un bistro.
8. Ionut Nochit
Vârsta: 31 ani A fost abandonat la naștere și înfiat de o familie din Chiajna. A învățat de mic despre alimente, de la mamă adoptivă, șefa unei unități alimentare.
A lucrat la restaurantul Marriott și pe vasul de croazieră Royal Carribean Cruiseline timp de 3 ani. Acum este bucătar la Hotel Băneasa Parc. Se mândrește că, pe lângă cuțit, mânuiește bine și telul. Cu 50.000 de euro și-ar luă o casă sau ar plecă definitiv în America pentru a începe o viață noua.
9. Adrian Iuriciuc
Varsta: 33 ani De meseria de bucătar s-a îndrăgostit în 1992 când, plecat într-un stagiu militar, i-a făcut plăcere să îi ajute pe bucătari. A urmat o școală profesională de bucătari, iar acum își termină studiile fiind în clasă a 13-a la liceul Horia Hulubei din Măgurele.
Este specializat în bucătăria fusion și cel mai bine stăpânește cuțitul. A lucrat la Casa Vernescu, Ramada, hotel Sinaia, restaurant Balthazar, iar din 2011 este Sous-chef la restaurant Haute Pepper. A gătit pentru: Regele Mihai, Wesley Snipes, Steven Seagal, Jean Claude van Damme, Nicole Kidman, Khrystyna Locker, Armand Assante.
10. Cerasela Lungu
Varsta: 44 ani În cei 26 de ani de experiență Cerasela a trecut prin toate nișele gastronomiei – de la cofetărie la carmangerie, dar și într-o firmă de catering.
Consideră că cea mai mare realizare este că formează specialiști în artă culinara în cadrul școlii de excelentă „Bella Italia” . Recunoaște că gătește ocazional acasă, lăsându-i această plăcere soțului ei. Mâncarea ei preferata este saramură de peste gătită chiar de el.
11. Ionut Lupu
Vârsta: 31 ani A studiat gastronomia încă din liceu și la primul loc de muncă a fost avansat după doar 2 săptămâni. Este chef la restaurant Graf în Oradea unde a lucrat cu Nicolas Delgato timp de 7 luni, apoi a rămas chef în locul acestuia. Cel mai bine stăpânește cuțitul, iar punctele lui forte sunt bucătăria franțuzească și cea mediteraneană.
12. Ovidiu Margarita
Varsta: 35 ani La 13 ani făcea prăjituri alături de mama sa, iar cinci ani mai târziu s-a angajat la restaurantul “La 2 Cocosi”. Ccum gătește pentru 900 de copii de la Școală Americană din București. Și-a atins scopul stabilit încă de pe băncile școlii și a devenit bucătar-șef până la vârstă de 35 de ani.
Mânuiește cel mai bine este satârul și spune că poate găti orice, dar nu îi place să prepare prepeliță. Îi place să improvizeze, să se joace cu instrumentele de decor și colecționează dopuri de sticle de vin.