Cu cât dormi, cu atât ai mai dormi. Parcă expresia „m-am născut obosită” te caracterizează cel mai bine în ultima vreme. Este cazul să mergi la medic, căci poate fi vorba de o boală gravă.
Sau mai multe…
Cu ceva vreme în urmă, stăteam de vorbă cu cineva. Persoana îmi spunea cu sfârșeală în glas că, de la un timp, nu se mai recunoaște. Se simte sleită de puteri, lipsită de chef… Și dădea vina ba pe schimbările bruște de temperatură, ba pe stresul de la muncă, numai pe o problemă de sănătate nu. I-am zis că ar fi bine să dea o fugă la medicul de familie, să-și facă niște analize. Zis și făcut. La primirea rezultatelor, ce să vezi?! Pe lângă o anemie severă, mai avea și probleme cu glanda tiroidă. Morala? Înainte de a face presupuneri, ia legătura cu un medic. El știe mai bine ce se poate ascunde în spatele unor simptome banale. Uneori, acestea servesc drept paravan pentru afecțiuni dintre cele mai grave.
► Depresia e boală grea Lipsa de vlagă, însoțită de insomnii și de izolare voită pot fi semnele uneia dintre bolile care nu dor. Nu o lăsa să se agraveze și mergi la medic imediat ce-ți dai seama că ceva e în neregulă cu tine.
► Oboseala cronică vine tiptil Are nevoie de vreo 6 luni ca să-și intre în drepturi. Asta dacă, în această perioadă, ai sprasolicitat organismul constant. Conse-cințele sunt neplăcute, oboseala cronică fiind un simptom al altor afecțiuni grave.
► Anemia e mută Organismul are nevoie de „combustibil” pentru a funcționa normal. Lipsa de vitamine, minerale sau alte elemente nutritive duce la dezechilibre. Iar oboseala este unul dintre semne, alături de amețeală, căderea părului și iritabilitate.
► Fibromialgia doare! Când oboseala este însoțită de dureri musculare, de somn agitat, de probleme de concentrare și de stare psihică proastă, poate fi vorba de fibromialgie. Chiar dacă nu ai chef, mișcarea este cel mai bun leac în astfel de situații.
► Reumatismul „înțepenește” Artrita reumatoidă poate duce la invaliditate. Așa că un tratament bun, la timpul potrivit, e salvator. Oboseala, oasele „înțepenite” dimineața, la trezire, durerile de articulații ar trebui să te pună pe gânduri.
► Cu inima cum stai? Când inima nu este alimentată corespunzător cu sânge, oboseala este un semn că ceva nu funcționează corect. Senzația de apăsare pe piept, imposibilitatea de a respira normal, palpitațiile vin să întărească suspiciunea unei afecțiuni cardiace.
► Alergiile extenuează Fie de natură alimentară, fie provocate de alți factori, alergiile includ printre simptome și oboseala, starea de somnolență și problemele respiratorii. Dieta joacă un rol important, la fel ca și înlăturarea alergenilor. Medicul alergolog poate stabili despre ce e vorba, în urma unor teste specifice.
► Diabetul nu iartă Pe lângă alte perturbări severe ale metabolismului, diabetul zaharat de tip II dă și stări de oboseală, însoțite de poftă de mâncare și sete exagerate. Un test de glicemie periodic nu strică nimănui. ► Tiroida joacă feste Atunci când glanda tiroidă este leneșă și nu secretă hormoni suficienți, extenuarea pune stăpânire pe organismul suferind. În plus, dă o senzație de sensibilitate la frig, stări de confuzie sau nervozitate.
► Atenție la energizante! Excesul de cafea, de băuturi carbogazoase bogate în cofeină, de ceaiuri ori ciocolată este principalul vinovat pentru apariția oboselii supărătoare, în ciuda iluziei de energie pe care o creează. Rărește consumul de energizante, ca să ai energie!