Mihai Chițu, câștigătorul celui de-al treilea sezon al show-ului Vocea României, este tatăl unei fetițe diagnosticată cu ADHD. Cântărețul și-a făcut publică nemulțumirea legată de sistemul de învățământ și învățători.
Unul dintre miile de copii din România ce au primit diagnosticul de ADHD, o tulburare de comportament ce determină deficit de atenție și hiperactivitate, este fetița lui Mihai Chițu, Riana. Cântărețul care a devenit cunoscut datorită participării la show-ul muzical Vocea României, vorbește public, pe pagina de Facebook, despre frustările pe care le-a acumulat din poziția unui părinte de copil cu ADHD și de lupta în zadar cu sistemul și lipsa de pregătire a cadrelor didactice.
„Copilul meu a suferit destul. Sunt singur împotriva lor… Am cerut ajutor de nenumărate ori, dar nu m-au ascultat… nu au fost curioși să vadă ce anume m-a adus în această situație. Au tras concluzii bazate stric pe nevoia lor imediată, pe un adevăr închipuit, conturat pe nedrept, dar adaptat confortului lor. Mie nu mi s-a permis să îmi spun durerea sau să mă apăr. Gata? Nu mai suntem o comunitate? Nu mai avem parte de același tratament? Acum nu ne mai deranjează discriminarea?” își începe mesajul Mihai Chițu.
Cântărețul subliniază faptul că fetița lui are, asemeni oricărui copil, dreptul la educație, dar că primește în schimb „refuzul constant de a relaționa așa cum prevede legea în cazul unui copil cu CES (n.r. cerințe educaționale speciale)”.
Mihai Chițu a apelat la un facilitator (însoțitor) pentru a media relația dintre copil și învățători: „Cine trăiește cu impresia că facilitatorul se afla în clasa pentru a spiona învățătoarea, se înșală amarnic. Este acolo pentru a face ceea ce cadrul didactic refuză categoric, încălcând legea în repetate rânduri. Nu o cunoaște? Să o caute, accesul la informație este liber!” a scris cântărețul.
„Caută în sufletul tău intelegere, empatie. Pune puțin umărul la treabă! Învață, evoluează, citește… informează-te! Nu este o rușine să nu știi, dar este o mare rușine să nu vrei să îți dai concursul nici măcar o secundă pentru a vedea cum poți rezolva problema. Acceptă faptul că nu deții adevărul absolut” a mai adăugat artistul.
O afecțiune de tipul ADHD-ul este privită cu reticență de oamenii din jur și mai grav, considerată o boală psihică sau un handicap. Uneori, atmosfera din învățământul de masă este ostilă pentru copiii cu o astfel de tulburare și cadrele didactice ajung în fața celor mici fără o pregătire pedagogică potrivită să-i ajute. Totuși, dacă această tulburare este tratată corect, cu multă răbdare, nu împiedică dezvoltarea normală a copilului. Pentru ca efectul simptomelor să fie minimizat trebuie să existe o bună colaborare între părinți, terapeut, profesorii de la clasă, dar și ceilalți copii.