Pe data de 24 ianuarie 1859 a avut loc „Mica Unire”, mai exact primul pas spre România. Astăzi, la 160 de ani distanță, zeci de români patrioți petrec acest eveniment important pentru țara noastră. Iată câteva informații pe care orice român trebuie să le cunoască despre Unirea Principatelor Române!
Mica Unire a României
Ziua de 24 ianuarie a rămas în istoria românilor ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, în anul 1859, la foarte scurt timp după numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești. „Transformarea României” de atunci, a adus pentru prima data câteva elemente occidentale în viața românilor. Unirea Principatelor Române, cunoscută ca Mica Unire (Marea Unire fiind cea de la 1 decembrie 1918, de la Alba Iulia), reprezintă unificarea vechilor principate, Moldova și Țara Românească, într-un Principat Unit.
Cine a făcut posibilă Mica Unire
Procesul unirii bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări, a cunoscut o etapă decisivă, care s-a dovedit a fi ireversibilă, prin alegerea colonelului moldovean Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate, la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.
Cine a fost de fapt, Moș Ion Roată
Moș Ion Roată, țăranul intrat în istorie și făcut personaj de Ion Creangă, a existat în realitate și a fost deputat în divanul Ad-hoc al Moldovei, susținător al Unirii Principatelor și al reformei agrare. Ion Roată din Putna, nu era, de fapt, un moș, ci un bărbat în putere, în vârstă de 50 de ani, întreprinzător și curajos. Ion Roată s-a născut în anul 1806 în comuna Câmpuri din fostul județ Putna. A venit pe lume într-o familie de țărani muncitori, clăcași pe moșia boierului din sat. Deși n-a avut parte de școală și nu știa nici măcar să scrie, Ion Roată s-a dovenit cel mai potrivit pentru a-și reprezenta semenii și interesele lor.
Era cinstit, avea mintea ageră și nu se sfia să le spună boierilor verde-n față care îi era părerea. Așa a ajuns să fie ales reprezentant al clăcașilor, iar la alegerile din 1857 a fost ales deputat al județului Putna în Divanul ad-hoc al Moldovei. Moș Ion Roată a făcut multe lucruri importante de-a lungul vieții sale, iar în ciuda importanței activității sale, acesta a murit sărac, în satul natal. Cu doi ani înainte de moartea sa, prefectul de Putna îi scris o scrisoare lui Kogălniceanu în care amintea că Ion Roată a ajuns în sapă de lemn și are nevoie de ajutor.