Ciorba de perişoare este cea mai bună alegere pentru serile reci de toamnă. Iată cum se prepară această ciorbă, după o reţetă clasică, cu borş şi leuştean.
Ingrediente:
►400 g carne tocată de vită
►sare
►un ou
►piper negru măcinat
►o legătură leustean
►o legătură pătrunjel
►o linguriţă orez cu bobul mic şi rotund
►2 cepe
►2 morcovi
►2 ardei capia
►un dovlecel
►o ţelină mică rădăcină
►un litru suc de roşii
►500 ml borş
►frunze de ţelină
1. Se curăţă ceapa, ardeii, morcovii, dovleceii şi ţelina, se spală şi se pun să fiarbă în apă cu sare. Se lasă să fiarbă acoperite cu un capac, ca să nu scadă cantitatea de apă.
2. Se pregătesc, între timp, perişoarele. În carnea tocată se adaugă verdeaţa tocată mărunt, oul, orezul şi condimentele. Se frământă bine şi se formează perişoarele.
3. Se scot legumele, se scurg de zeamă şi se fierb perişoarele.
4. Se pasează ardeii şi ţelina. Dovlecelul şi morcovii se taie cubuleţe. Ceapa se aruncă. Se dă şi borşul în clocot.
5. După ce au fiert perişoarele, se adaugă sucul de roşii, ardeii şi ţelina pasate, morcovii, dovlecelul, borşul, sare şi piper, se mai lasă să dea în 2-3 clocote şi se serveşte cu frunze de ţelină.