Tartele de toamnă sunt cele mai iubite reţete, mai ales de către cei mici. Cum gutuile sunt înnecăcioase, dar foarte aromate, cea mai bună soluţie este o tartă delicioasă cu aceste fructe minunate.
Ingrediente:
Pentru aluat: ►400 g făină ►50 ml iaurt ►250 g margarină sau unt ►un praf sare Pentru umplutură: ►4 gutui ►coaja şi zeama de la 2 lămâi ►250 g zahăr ►un plic zahăr vanilat ►50 g unt
1. Se cerne făina într-un bol, se adaugă margarina, iaurtul, sarea şi se frământă bine până se leagă toate ingredientele.
2. Se obţine un aluat potrivit de tare, care se întinde cu sucitorul, se împachetează şi iar se repetă operaţiunea de 2-3 ori, apoi se lasă la rece 1-2 ore.
3. În acest timp, se prepară umplutura. Se taie gutuile cubuleţe, după ce s-a îndepărtat puful, şi se pun să fiarbă cu zahărul, vanilia, coaja şi zeama de lămâie.
4. Se scot, se pasează şi se amestecă cu untul moale. Se mai adaugă vanilie, dacă mai este nevoie. Se întinde aluatul. O foaie se aşază în tavă, se pune umplutura, iar deasupra se face un grilaj din bucăţile de aluat rămase şi se coace.