Cel mai adesea, stresul este privit ca un factor nociv la locul de muncă, prin prisma efectelor pe care le are asupra angajaţilor şi a consumului mare psihic pe care acesta îl produce.
El apare ca efect al volumului mare de muncă pe care angajatul îl are de îndeplinit sau în urma dificultăţilor întâmpinate în adaptarea la noile situaţii de la serviciu. Altfel spus, stresul apare ca o nepotrivire între individ şi activitatea pe care acesta o are în fiecare zi.
Spre exemplu, dacă lucrezi într-o companie mică, aflată la un nivel mediu de dezvoltare în piaţă, stresul pe care îl resimţi, poate fi cauzat de incertitudinea viitorului companiei sau a lipsei de fonduri necesare pentru a supravieţui crizei.
Pentru că organizaţia în care îţi desfăşori activitatea nu are o poziţie tocmai confortabilă în raport cu piaţa, mai ales în această perioadă, volumul de muncă pe care îl vei avea de îndeplinit, cerinţele conducerii şi atmosfera de la serviciu, vor fi cu siguranţă unele încărcate care te vor face să devii stresată. Poţi însă folosi acest lucru în favoarea ta.
Atunci când angajaţii sunt stresaţi, capacitatea lor de concentrare creşte din teama de a nu greşi. Acest efect produs de stres te poate ajuta foarte mult, dacă ştii să-l foloseşti.
Cheia stă în trecerea pragului critic din stres pe care îl atingi atunci când simţi că nu mai poţi să te concentrezi şi vrei să cedezi. Dacă vei reuşi să treci acest prag, abia de atunci te poţi apuca serios de treabă.
Nu te lăsa copleşită de senzaţia de cedare a organismului pentru că resursele acestuia sunt mult mai mari decât ne-am imaginat vreodată. Foloseşte-ţi concentrarea pentru a-ţi educa stresul şi rezultatele tale vor fi cu siguranţă mult mai bune.