Cu ocazia Zilei Naționale fără Tutun – 15 noiembrie, mai multe organizații medicale reînnoiesc solicitarea adresată Parlamentului și Guvernului României de a adopta modificări legislative care să îndepărteze orice surse de publicitate și promovare, directă și indirectă, pentru produsele din tutun.
Consumul de tutun reprezintă cauza numărul 1 de boală prevenibilă în lume. În Romania, 115 români mor în fiecare zi ca urmare a efectelor nocive ale fumatului, ceea ce înseamnă aproximativ 42.000 de decese în fiecare an. Fumatul omoară, în special, prin cancer pulmonar (85% dintre cancerele pulmonare sunt cauzate de fumat) și prin boli cardiovasculare (fumatul fiind factorul de risc numărul 1 pentru infarctul de miocard). Drept urmare, speranța de viață a fumătorilor este cu 10 ani mai redusă comparativ cu cea a nefumătorilor.
Încă de la începutul anului 2018, cele peste 350 de organizații membre ale Inițiativei 2035 Fără Tutunau solicitat printr-un document de poziție autorităților române să inițieze modificări legislative care să adreseze situația de “urgență de sănătate publică” reprezentată de consumul de tutun în rândul adolescenților și tinerilor în România.
“Atât ţigara electronică, cât și tutunul încăzit sunt expuse, în prezent, drept alternative „mai sănătoase” ale tutunului convenţional. România a fost una din ţările alese pentru studiile pilot ale unor companii multi-naţionale de tutun, atât în cazul ţigării electronice, cât şi al tutunului încălzit. După interzicerea publicităţii pentru ţigările electronice în 2016, în prezent suntem martorii unei promovări de o agresivitate fără precedent a ţigărilor încălzite, cu încălcarea deliberată şi constantă a legii care interzice promovarea oricărui produs din tutun şi a unei publicităţi extinse în spațiul public. Ținta acestei campanii este în special generația tânără, căreia noile produse din tutun îi sunt prezentate în locurile publice în forme cât mai atractive și pentru care industria tutunului nu ezită să sponsorizeze diverse evenimente.
În politica sa agresivă, industria tutunului folosește și diverse canale media, beneficiare de variate forme de sponsorizare din partea acestei industrii, precum și jurnaliști și bloggeri care publică, pe de o parte, materiale în favoarea noilor produse din tutun și, pe de altă parte, atacă constant militanții antitutun, inclusiv Asociațiile profesionale medicale. Asistăm cu îngrijorare, astfel, la o tentativă de “normalizare” a consumului de tutun în paralel cu discreditarea organizaţiilor profesionale care militează pentru reducerea/eliminarea acestuia din România. În contextul mai sus enunțat solicităm mass-media, autorităților statului român, organizațiilor societății civile și cu atât mai mult profesioniștilor din domeniul sănătății, să respecte principiile Convenției Cadru privind Controlul Tutunului, transpusă în legea nr. 332/2005, legate de prevenirea interferenței intereselor comerciale ale industriei tutunului în procesele decizionale legate de sănătatea publică.”, au declarat organizațiile medicale într-un comunicat de presă trimis cu ocazia Zilei Internaționale Fără Tutun.
„Ziua Naţională Fără Tutun” a fost propusă de Guvernul României pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun și este sărbătorită, în fiecare an, în a treia zi de joi a lunii noiembrie.