Mică, mică, dar… poate să țină în frâu sau să dea peste cap întregul organism. Asta e glanda tiroidă! Totuși, nu trebuie să dăm vina numai pe ea, când kilogramele în plus ne dau bătăi de cap.
Ea este „creierul” metabolismului și, s-ar putea spune, chiar al creierului. Căci ea are grijă de buna funcționare a acestora. În plus, „tronează” peste sistemul cardiovascular și veghează asupra temperaturii optime a corpului. Prin urmare, cu dereglările ei nu-i de glumă. Cu toate astea, hormonii pe care îi secretă sunt ei „buclucași”, dar nu atât pe cât vrem noi să credem. Dr. Oz: Cum să ai un metabolism mai rapid în doar 6 zile
Or fi ei responsabili pentru retenția de lichide, nivelul crescut al colesterolului și al trigliceridelor, astenie, pulsul rar, pielea uscată şi rece, constipaţie, tulburări de menstruaţie, dar numai atunci când se află în deficit semnificativ, afecțiune numită hipotiroidie. Însă, pentru kilogramele în plus, nu sunt ei principalii vinovați. E drept că hipotiroidia apare frecvent la femei, însă este cauzată, la rândul ei, de fluctuațiile hormonale de-a lungul vieții, de ereditate sau de anumite medicamente.
► Ne ascundem după deget
Studiile arată că, cel puțin în România, peste 90% dintre persoanele supraponderale nu suferă de probleme hormonale. Concluzia? Încercăm să ne mascăm abuzurile alimentare în spatele unui paravan de renume, „glanda”. E foarte adevărat că hipotiroidia poate duce la retenția de apă, însă nu și la acumularea de țesut adipos. Se poate lua în greutate, din cauza încetinirii metabolismului, dar nu de ordinul zecilor de kilograme, căci, în general, suferinzilor le lipsește pofta de mâncare. Slăbeşte 5 kilograme cu dieta pe bază de calciu!
► Endocrinologul știe!
Dacă ai cea mai vagă suspiciune legată de o disfuncție tiroidiană, dă fuga la medic! Dozarea de T3, T4 şi TSH, analize de sânge, ajută medicul să depisteze exact tulburarea tiroidiană de care ai putea suferi şi cauza apariţiei ei. Ecografia și tomografia, dacă e cazul, au și ele un cuvânt greu de spus. În unele cazuri, se mai testează și calcitonina, hormon ce indică prezenţa celulelor maligne, în special dacă au existat în familie persoane diagnosticate cu cancer tiroidian. Cei cu tulburări de ritm cardiac, cu un nivel al colesterolului crescut în ciuda greutății corporale normale, diabeticii și, mai ales, gravidele trebuie să-i acorde tiroidei o atenție sporită.