5 modalități prin care poți personaliza ușor o casă nouă

.

Ce anume transformă o casă în „acasă” depinde de gustul și personalitatea fiecăruia dintre noi. De la schimbarea culorilor, la folosirea plantelor sau a unor parfumuri speciale de cameră, iată însă care sunt cele mai simple modalități prin care îți poți lăsa amprenta asupra casei în care tocmai te-ai mutat.  

  • Schimbă culorile casei

Poți începe chiar cu ușa de a intrare. O ușă colorată este un mod creativ și mai econom de a schimba fața casei tale, fără să fie nevoie să investești în vopsirea integrală a casei. Alege pentru ușă și un mâner cool, este primul obiect cu care vor intra în contact persoanele care te vizitează.

În interior, poți vopsi un perete sau doi în culori care te reprezintă sau în funcție de starea de sprit pe care o dorești. Galbenul este o culoare optimistă, solară, în schimb ce roșul te energizează. Pentru un efect dramatic, poți alege să vopsești un sigur perete în negru, ca fundal pentru obiecte de design sau opere de artă mai colorate.

De asemenea, unul din cele mai eficiente modalități de a personaliza un perete este tapetul sau stickerele decorative, care pot fi mai discrete însă de efect și mai eficiente din punct de vedere al costurilor.  

  1. Expune opere de artă și fotografii

Nimic nu e mai personal în materie de decorațiuni decât operele de artă sau fotografiile personale. Acolo gustul tău și preferințele tale se pot remarca în întregime. De asemenea, acestea sunt considerate „conversation starters”, ce vor sparge gheața în orice discuție cu cei care vin în vizită.

Poți alege o lucrare mare de artă care să domine spațiul sau o colecție de lucrări mai mici. Le găsești în galerii de artă, în ateliere de artiști,  pe site-uri online, la licitații dar și în magazine de decorațiuni sau antichități sau în „flea markets” (piețe de antichități și vechituri). Sau poți alege să-ți înrămezi fotografii proprii, dacă ai încredere în viziunea ta artistică sau dacă tema fotografiilor au o însemnătate aparte pentru tine.  

După ce ți-ai ales operele, atenție doar să nu dai găurile în pereți înainte să te asiguri că știi exact unde trebuie să stea fiecare. Există câteva caracteristici, descrise corespunzător de wikihow.com, de care ar fi bine să ții cont atunci când expui lucrări de artă pe un perete.

  1. Folosește parfumuri de cameră

Parfumurile ne pot influența semnificativ starea de spirit, așadar alege pentru casa ta parfumuri de cameră ce îți trezesc amintiri plăcute sau care induc stări de relaxare. Poți găsi arome gata preparate în magazin dar în anumite locuri, poți comanda și arome personalizate, în funcție de indicațiile și dorințele tale.

Printre aromele recunoscute pentru efectele lor benefice, scrie huffpost.com,  se regăsesc levănțica și lămâia, care ajută la relaxare, ylang ylang, bun pentru sistemul nervos sau bergamota și iasomia care ajută la calmare și detensionare.

  1. Inspiră-te din natură

Plantele nu doar ajută ca spațiul tău de locuit să arate prietenos, însă au efect benefic asupra aerului din casă și asupra bunei tale dispoziții.

De asemenea, pot fi o modalitate economă și simplă de a decora orice spațiu. Alege ghivece cu personalitate, fie cu aspect vintage (poți găsi o mulțime de astfel de ghivece la piețe de vechituri), fie cu aspect minimalist (caută pe site-urile de design contemporan), în funcție de stilul casei.  

Pentru a personaliza o casă uneori nu ai nevoie decât de accente precum un covor interesant, un set de draperii colorate, ghivece cu plante poziționate strategic etc.  

  1. Acordă atenție deosebită holului și băii

Holul este cartea de vizită a casei tale iar baia este locul în care îți începi și îți termini ziua și spațiul în care toți cei care te vizitează ajung la moment dat.

Așadar acestea sunt locurile în care îi poți pune amprenta cel mai bine. În ambele spații poți expune lucrări de artă, obiecte de design sau poți alege să le personalizezi prin accente de culoare și mobilier inedit.    

În afară de cele de mai sus, poți adăuga elemente care vor face din casa ta un loc călduros și primitor, cum ar fi perne decorative sau o pătură de lână aruncată neglijent pe fotoliu și colțuri luminate cu lumânări sau lămpi de design. Însă, cel mai important, păstrează spațiul curat și nu-l aglomera cu prea mult lucruri.  

(P) Articol realizat in colaborare cu elefant.ro.

Sursă foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton