Home > Advertorial > (P) „A fi un om întreg este o necesitate”, Dr. Dana Jianu, Centrul Medical Monza. Despre reconstrucția sânului după mastectomie ca etapă esențială pentru vindecare
(P) „A fi un om întreg este o necesitate”, Dr. Dana Jianu, Centrul Medical Monza. Despre reconstrucția sânului după mastectomie ca etapă esențială pentru vindecare
Cele mai recente studii arată că, în fiecare an, aproximativ 7.500 de românce sunt diagnosticate cu cancer la sân, care rămâne cel mai frecvent și poate cel mai agresiv tip de cancer întâlnit în cazul femeilor.
Pe lângă suferința psihologică pe care o provoacă un astfel de diagnostic, multe paciente sunt puse în fața deciziei de a face intervenții chirurgicale radicale asupra corpului lor, ceea ce înseamnă de multe ori pierderea unuia sau chiar a ambilor sâni.
Ce e de făcut? Cum continui lupta? Ce opțiuni ai? Am stat de vorbă cu unul dintre pionierii în chirurgie estetică din România, primul chirurg care a efectuat un implant mamar în România, Doctor Dana Jianu, Medic primar chirurg plastician, care ne povestește totul despre reconstrucția sânului după mastectomie (operaţia prin care se îndepărtează sânul natural pentru a înlătura sau a preveni cancerul de sân).
În cadrul Centrului Medical Monza, Doctorul Dana Jianu conduce echipa ProEstetica, o echipă de specialiști care tratează în fiecare zi afecțiuni ce intră în sfera chirurgiei plastice și estetice, printre care și chirurgia sânului.
Ce presupune operația de reconstrucție mamară post-mastectomie?
Operația de reconstrucție mamară post-mastectomie este o intervenție de chirurgie plastică, prin care recreăm un nou sân, cât mai asemănător cu unul natural, sănătos. Vorbim, deci, despre o operație realizată în strânsă legătură cu tratamentul chirurgical oncologic de extirpare a sânului bolnav. Sânul se amputează ca urmare a diagnosticării unui cancer mamar sau în unele situații cum ar fi recidivele unor tumori de graniță, istoric în familie, argumente genetice etc., cazuri în care pacienta optează în deplină cunoștință de cauză pentru un tratament radical.
Reconstrucția după extirparea sânului este, prin urmare, o operație de necesitate, în sensul în care a fi un om întreg este o necesitate. Reconstrucția mamară post-mastectomie face sau ar trebui să facă parte din planul terapeutic al pacientelor oncologice, cu obligativitatea de a fi introdusă sau cunoscută ca opțiune. Sânul reconstruit ajută psihologic și fizic femeile să lupte mai bine cu boala aceasta cumplită, pe parcursul tratamentului oncologic, dar și după ce s-au vindecat. Moralul, stima de sine a acestor femei sunt mult mai bune în comparație cu cele care nu au trecut prin acest tip de intervenție.
Ce metode se folosesc pentru reconstrucția sânilor?
Crearea unui nou sân după amputație poate fi imediată sau întârziată, realizată cu implant mamar și meșă chirurgicală sau cu „import” de țesuturi proprii din alte regiuni (lambouri musculo-cutane) sau grefă de țesut adipos propriu sau combinații între acestea, în funcție de necesitățile, dorința pacientei și rigorile tratamentului oncologic.
Una dintre cele mai populare metode de reconstrucție imediată, atunci când chirurgia oncologică o permite (atunci când rămâne suficientă piele – „skin sparing mastectomy”), este cea cu implant siliconic (de mărime adecvată), plasat sub mușchiul pectoral și stabilizat cu o meșă chirurgicală parțial neresorbabilă, o intervenție care este bine tolerată de către pacientă și care poate păstra și complexul areolo-mamelonar. În funcție de caracteristicile tumorii, dar și de măiestria chirurgilor oncologi și plasticieni, se poate lucra pe o incizie relativ mică, plasată strategic.
Tot pentru reconstrucția imediată pot fi alese și metode mai invazive, bazate pe lambouri musculare proprii, în combinație sau nu cu implant siliconic, pentru cazurile în care nu există suficientă piele.
Există și metode regenerative, blânde, imediate, în care se transplantează țesut adipos propriu în mușchiul pectoral și în stratul subcutanat al pielii rămase.
La cât timp după mastectomie este indicată reconstrucția mamară?
Reconstrucția mamară poate fi realizată imediat după extirparea sânului și a ganglionilor (în aceeași ședință operatorie) sau la un interval de câteva luni sau ani, în funcție de planul terapeutic și de dorința pacientei. Decizia chirurgiei plastice este luată în comun cu chirurgul oncolog, dar și cu restul echipei (radiolog, anatomopatolog etc.). Este o muncă de echipă.
Înainte de intervenție, sunt necesare și o serie de investigații în profunzime – de la examen clinic la teste paraclinice de laborator, EKG, evaluare radiologică și histopatologică oncologică sau chiar alte consulturi de specialitate, în cazul existenței altor boli asociate.
Care sunt criteriile pe care trebuie să le îndeplinească pacienta, există cazuri când intervenția e contraindicată?
Pacienta ar trebui să fie într-o stare generală bună de sănătate generală – fizică și mentală deopotrivă –, iar bolile asociate trebuie și ele corectate printr-un tratament adecvat. Dacă vorbim despre paciente fumătoare sau cu un indice de masă corporală specific obezității, pot exista complicații suplimentare care trebuie luate în calcul – și, bineînțeles, asumate de către pacientă.
La ce rezultate trebuie să se aștepte o femeie după această intervenție?
În cazul reconstrucției cu implant, pacienta poate să se aștepte la rezultate de la mulțumitoare în sus, la nivel fizic și psihic. Sânul seamănă ca volum cu cel neoperat. Ne străduim să arate similar și ca aspect, să păstrăm areola și mamelonul – sau să le reconstruim ulterior. Limitele constau în faptul că sânul reconstruit nu va putea avea 100% aceeași consistență (moliciune, mai exact) ca unul natural, ci va fi ceva mai întărit și va avea o sensibilitate mai redusă. Invazivitatea, durerea, riscul de complicații sunt medii.
Pentru un sân mai asemănător cu unul natural, cu sensibilitate și moliciune aproape de normal, este nevoie de reconstrucție regenerativă cu injectare de țesut adipos propriu, combinat cu expansiune externă. Invazivitatea și durerea sunt aproape de zero, operația nepresupunând tăieturi. Și complicațiile sunt cu mult reduse la această metodă, deși uneori apariția unor chisturi de grăsime neintegrată sau mai multe ședințe necesare de grefare pot să scadă popularitatea acestei metode atât de blânde și prietenoase, care are ca bonus și eliminarea unor depozite adipoase excedentare.
Există și metode de transplantare musculo-cutanată, dar, fiind mult mai grevate de complicații, cu invazivitate mai mare (necesită recoltare de mușchi de la nivelul spatelui sau al abdomenului și uneori transfuzie sanguină), nu sunt foarte agreate de către paciente și nici de mine, iar rezultatele pot fi, din anumite puncte de vedere, dezamăgitoare. Mai ales atunci când avem alternative regenerative.
În orice caz, secvența reconstrucție și apoi radioterapie este preferabilă față de inversul ei, deoarece radioterapia reduce mult șansele unei reconstrucții „ușoare”, în sensul în care distruge vasele de sânge ale tegumentului din regiune și complică procesul.
Sunt necesare și alte operații pentru corecție?
Uneori, sunt necesare operații de corecție sau ameliorare a sânului reconstruit – a formei, volumului, consistenței lui, a areolei și mamelonului sau a cicatricilor post-operatorii.
Alteori, este nevoie de operație de simetrizare a celuilalt sân (ridicare, micșorare, implantare).
Cât durează și ce presupune procesul de recuperare?
În cazul metodelor amintite mai sus, recuperarea este acceptabilă ca suferință. Primele zile sunt mai dificile, din cauza amplorii intervenției mixte de extirpare a sânului și a ganglionilor și de inserție a implantului sub mușchiul pectoral.
Daca se alege injectare de grăsime, recuperarea este mult mai ușoară.
Apoi, este nevoie de o urmărire chirurgicală riguroasă, atât de către chirurgul oncolog, cât și de către cel plastician, ceea ce este vital pentru evitarea posibilelor complicații.
Pe lângă aceste aspecte, mai sunt necesare purtarea unei bustiere speciale timp de 1-2 luni și masarea brațului de pe partea sânului amputat, pentru combaterea acumulării limfei.
La ce trebuie să fie atente femeile după intervenție și de câte ori trebuie să meargă la control?
Pacientele trebuie să urmeze sfaturile echipei operatorii, să se prezinte regulat la pansamente și la controalele obligatorii periodice, sa păstreze o bună igienă personală, să țină legătura cu medicul ori de câte ori are o nedumerire sau un semn de alarmă (durere, înroșire etc.).
Pot să afirm că, din experiența mea, relația profesională și umană pe care o am cu pacientele care au trecut prin operații de reconstruire a sânilor are o mare încărcătură emoțională, este una privilegiată și îmi aduce mari satisfacții. Oferim grijă, compasiune și îngrijire medicală la cele mai înalte standarde și primim multă iubire în schimb.
Regretul meu cel mai mare este faptul că în mediul privat astfel de intervenții nu beneficiază de un sistem de asigurări de sănătate (cuantumul nu acoperă cheltuielile, iar coplata nu este acceptată). Sunt de părere că situația ar putea fi remediată de către autoritățile decidente.
Ce sfat aveți pentru femeile care au învins cancerul și n-au curajul să apeleze la reconstrucție, fie de teama de a trece printr-o nouă intervenție chirurgicală, fie din cauza gândului că o astel de procedură ar crește riscul de recidivă al cancerului ?
Sfatul de încurajare cel mai bun vine chiar de la femeile care au beneficiat de reconstrucție și care sunt mulțumite. În condiții de indicație riguroasă, pe baza unei evaluări atente și responsabile, multidisciplinare, bazate și pe experiența bogată a echipei operatorii, cu cea mai potrivită metodă care i se potrivește pacientei, rezultatul final are toate șansele să fie unul foarte bun, din toate punctele de vedere.
Beneficiul psihologic al reconstrucției (mai ales cea imediată) este de necontestat. Pacientele se simt întregi și nu amputate, pot rezista mai bine la traumele fizice și psihice pe care le presupune boala în sine și văd un impact pozitiv și asupra relației de cuplu (stimă de sine crescută).
Câte astfel de operații se efectuează anual la ProEstetica, în cadrul Centrului Medical Monza?
Sunt mândră că am introdus în România încă din 2003 metoda mixtă: regenerativă și implant mamar, atunci când grefa de țesut adipos în zona mastectomizată era realizată de puțini chirurgi în Europa și în lume, printre care mă număram și eu.
În prezent, sunt zeci de paciente cu reconstrucție prin aceste metode.
La ce anume trebuie să fie atentă o pacientă în momentul în care își alege echipa medicală care să efectueze acest tip de intervenție chirurgicală? Aveți anumite sfaturi pentru potențialele paciente?
Criteriile care contează atunci când o pacientă alege echipa onco-plastică sunt de natură obiectivă și subiectivă.
Pe de o parte, e important să fie corect și prompt preluată, investigată, diagnosticată, rapid programată la operație dacă rezultatul este nefavorabil, să fie corect informată despre posibilitatea reconstrucției și să existe disponibilitate pentru aceasta, să se stabilească un plan terapeutic clar, iar costurile să reflecte o bună proporție calitate–preț.
Pe de altă parte, capitalul de încredere în medicul chirurg oncolog și în cel plastician este și el important. E nevoie de încredere în experiența lor, în căldura lor umană.
Recomand, până să se ajungă aici, autopalparea la sâni în mod constant și prezentarea la medic, dacă se depistează un nodul. Apoi, e nevoie de o echipă care să comunice și care să trateze eficient.
Poate noi, la Centrul Medical Monza, vom fi aceia.