Încă te lupţi cu kilogramele acumulate în vacanţa de iarnă? Poţi scăpa mai repede de ele dacă introduci în alimentaţia ta cerealele integrale. Deşi mulţi dintre noi le neglijează, cerealele…
… sunt foarte bogate în nutrienţi, care îţi asigură energia de care ai atâta nevoie acum, când ai revenit la activităţile zilnice.
Ideale, la orice vârstă, sunt cerealele integrale care au mai multe vitamine, minerale şi fibre decât cele rafinate.
„Cerealele integrale sunt alimente de bază în alimentaţia zilnică, contribuind la o alimentaţie echilibrată”, spune prof. Dr. Gabriela Radulian de la Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „Nicolae Paulescu”.
Le poţi consuma pe tot parcursul zilei, dar mai ales la micul dejun. „Micul dejun care include în fiecare dimineaţă şi cereale integrale ajută la menţinerea unei greutăţi ideale şi la o stare generală de bine pe parcursul întregii zile”, mai arata medicul.
Există şi dovezi în acest sens. Un studiu realizat la universitatea britanică Oxford Brooks a arătat că cerealele integrale consumate la micul dejun ajută la pierderea kilogramelor în plus şi la menţinerea unei greutăţi sănătoase.
Dacă înlocuieşti şi prânzul cu un bol de cereale, şansele de reuşită sunt cu atât mai mari.
Subiecţii au luat un mic dejun constând în cereale integrale timp de şase săptămâni, iar în primele două săptămâni au avut acelaşi „meniu” şi la pranz. 85% dintre ei au pierdut, în medie, 1,2 kilograme, după primele două săptămâni. După cele şase săptămâni, 75% dintre ei au pierdut, în medie, 1,4 kilograme.
Se pare că au slăbit mai mult cei care au consumat o varietate de cereale, ţi nu doar un singur tip.
Cum se face că poţi slăbi în timp ce iei un mic dejun consistent? Cei de la Nestle ne explică: „Cerealele integrale au, în general, un conţinut redus de grăsimi şi o concentraţie ridicată de carbohidraţi şi fibre, ceea ce face ca persoanele care le consumă la micul dejun să fie mai puţin predispuse tentaţiei de a mânca între mese”.
În plus, fibrele din cereale nu se pot digera şi ajung în colon, în starea lor „naturala”, ceea ce contribuie la prevenirea constipaţiei, un inamic al pierderii în greutate.