5 greșeli de amenajare a băii care o fac să arate ieftin

.

O baie decorată corect ar trebui să arate plăcut, dar mai ales să fie funcțională. Asta înseamnă să ai suficient spațiu pentru a-ți depozita toate obiectele indispensabile, de la prosoape, la cosmetice sau produse pentru baie, să nu permită acumularea umezelii și să fie un loc în care să te simți confortabil.

Amenajarea băii nu este un proces foarte complicat, însă dacă nu îți stabilești câteva lucruri înainte, este ușor să comiți unele greșeli care pot da un aspect ieftin acestei încăperi și îi pot reduce funcționalitatea. Iată care sunt greșelile de design de evitat la decorarea băii:

Nu cumperi cada de la bun început

Cada este una dintre cele mai importante piese din baie, pentru că este și cea mai voluminoasă. De aceea, alegerea ei ar trebui să se numere printre prioritățile tale, atunci când începi amenajarea. Astfel, vei putea să îți organizezi mai bine spațiul, să știi exact unde îți mai rămâne loc pentru un dulap sau pentru mașina de spălat și să nu fie nevoie să te mulțumești cu o cadă mai mică doar pentru că ai apucat să cumperi înainte alte piese de mobilier. Aruncă o privire peste aceste modele de cazi de baie și vei vedea că găsești dimensiunile în dreptul fiecăruia, astfel încât îți va fi extrem de simplu să faci măsurătorile fără să mergi neapărat prin magazine.

Neglijezi importanța spațiilor de depozitare

În special atunci când amenajezi o baie de mici dimensiuni, spațiile de depozitare sunt esențiale pentru a nu lăsa impresia unei încăperi mici, aglomerate și sufocante. Etajerele sau dulapurile suspendate sunt cea mai simplă soluție pentru a economisi spațiu și a avea, în același timp, suficient loc pentru depozitarea unor lucruri esențiale. Aici poți păstra prosoapele de baie, geluri de duș, șampoane, produse sanitare și cosmetice etc. Dacă nu ții cont de spațiile de depozitare, baia ta va părea mult mai aglomerată, dezorganizată și va arăta ca și când a fost amenajată în grabă, cu minimum de bani și efort.

Decorezi în prea multe culori

Dacă atunci când amenajăm dormitorul sau livingul regula de bază de care trebuie să ținem cont este să folosim două culori principale, plus una de accent, când vine vorba despre amenajarea băii, lucrurile se schimbă puțin. Un design corect al băii presupune utilizarea a cel mult două culori, fie unele din aceeași paletă, fie unele care să contrasteze puternic și să creeze un dinamism aparte. Această regulă este valabilă și în privința finisajelor. De exemplu, dacă alegi o gresie cu modele geometrice, în două culori, este indicat să optezi pentru o faianță într-o singură culoare, preferabil una neutră. Paleta de culori trebuie respectată și atunci când alegem mobilierul, covorul de baie sau perdeaua de la duș sau cadă.

Nu te gândești la instalația electrică de la bun început

Unul dintre primele lucruri la care ar trebui să te gândești atunci când renovezi o baie este cum ar trebui să funcționeze instalația electrică. De exemplu, dacă îți dorești ca oglinda din baie să fie încadrată de spoturi luminoase, s-ar putea să fie imposibil să faci asta dacă muncitorii au apucat deja să monteze gresia și faianța.

Aceeași regulă este valabilă și în privința prizelor, de care s-ar putea să ai nevoie pentru uscătorul de păr, placă sau ondulator. În baie, prizele pot fi adeseori montate chiar în interiorul dulapurilor, pentru a le feri de umezeală și a preveni accidente nedorite, așa că ai grijă să te gândești înainte unde și cum ai vrea să fie amplasate acestea.

Nu ești atentă la toate detaliile atunci când alegi gresia

Un aspect foarte important, dar adeseori trecut cu vederea atunci când alegem gresia pentru baie este cât de alunecoasă este aceasta. Plăcile decorative de gresie pot deveni periculoase atunci când se udă. De aceea, ai grijă să te interesezi înainte de a le cumpăra și, dacă ai posibilitatea, de a testa materialul. Dacă s-a întâmplat să cumperi o gresie pe care aluneci ca pe gheață, este bine de știut că acest lucru poate fi corectat cu ajutorul unor substanțe chimice care le fac „antiderapante”, însă este bine să stai de vorbă cu un muncitor priceput înainte.

(P) Articol realizat în colaborare cu Pestre. 

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: George Rudy

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton