Când te trezeşti devreme eşti mai productivă pe parcursul zilei, poţi să eviţi traficul orelor de vârf, ai timp să iei micul dejun şi nu mai trebuie să fii tot timpul pe fugă. În plus…
… te poţi bucura de liniştea dimineţii.
Singura problemă este că nu toţi putem să ne trezim la ora şase, în fiecare dimineaţă. Din fericire există metode prin care ne putem „antrena”. Iată câteva dintre ele.
Începe cu paşi mici. Dacă acum te trezeşti la opt nu încerca, dintr-o dată, să fii în picioare la şase. Începe prin a-ţi seta alarma cu 15 minute mai devreme. După câteva zile, când te obişnuieşti, mai taie încă 15 minute din somn. Şi tot aşa, până când ajungi la ora dorită.
Dacă te trezeşti mai devreme, înseamnă că trebuie să te culci mai devreme. Dacă te culci la aceeaşi oră, dar vrei să te trezeşti mai devreme, şansele de reuşită sunt minime. Ideal ar fi să mergi la culcare atunci când îţi e somn.
Ceasul sau telefonul care îţi dă trezirea dimineaţa ar trebui să fie undeva mai departe de pat. Aşa vei fi nevoită să te ridici ca să opreşti alarma şi cei câţiva paşi sunt de ajuns pentru a te trezi cât de cât. Nu mai trebuie decât să rămâi trează în continuare.
După ce ai oprit alarma, deschide geamul. Aerul curat şi răcoros te ajută să te trezeşti mai uşor.
Împreună cu sau în loc de alarmă poţi să foloseşti un aparat de radio programabil ca să te trezeşti pe o muzică veselă sau o priză programabilă, care îţi va aprinde veioza exact la timp, făcând trezirea mai uşoară.
În acest timp nu mai zăbovi în pat încercând să iei o decizie – „Să mă trezesc sau nu?” – ci ridică-te imediat. Cât încerci să găseşti argumete pro şi contra ai toate şansele să adormi la loc. Desigur că este nevoie de multă voinţă şi disciplină, dar nu e imposibil.
Găseşte-ţi un motiv suficient de puternic pentru care să te trezeşti. Ce rost mai are efortul dacă nu faci nimic în timpul câştigat. Propune-ţi să rezolvi o problemă pentru care nu ai avut timp în ziua precedentă sau să ajungi mai devreme la birou.
Pregăteşte-ţi o „trataţie”. Gândeşte-te ce ţi-ai dori să mănânci la micul dejun şi ai grijă să ai la îndemână acea mâncare. Altfel de trezeşti când te gândeşti la o felie de pâine cu gem, un senviş delicios sau o prăjitură de casă.
Dacă eşti amatoare de cafea, investeşte într-un filtru programabil care să-ţi inunde casa cu miros de cafea proaspată, chiar înainte să deschizi ochii.
Nu te aştepta să fie uşor. În primele zile, va fi greu pentru că este nevoie de timp ca organismul să se adapteze la noul program. Ca să-ţi fie un pic mai uşor, ai grijă să dormi suficient de mult. Nimeni nu se poate trezi când e foarte obosit. Iar ca să nu strici tot ce ai obţinut într-o săptămână, încearcă să te trezeşti devreme şi în week-end.
Şi, bineînţeles, ca să te poţi trezi mai uşor dimineaţa ai nevoie de un somn odihnitor. Pentru a-l avea, mănâncă uşor la cină, renunţă la cafeaua de după amiază şi la ţigara de seară, evită să tragi un pui de somn în timpul zilei şi asigură-ţi o temperatură potrivită în dormitor.