Nu sunt bine păzite, ba chiar se află la îndemâna oricui. Vorbim de acele sfaturi pe care le-ai primit şi tu probabil, dar uiți să le mai pui și în practică. Așa că merită să ți le reamintim.
Unul din lucrurile importante și ignorate mai ales de cuplurile cu vechime este viața intimă. Psihologul Cristina Ion-Rădulescu îți recomandă „să menții un grad de apropiere și să nu ocolești contactul fizic sub tot felul de pretexte, cum ar fi oboseala, migrenele sau alte afecțiuni mai mult sau mai puțin reale”.
► Comunicarea, baza unei relații solide
Psihologul vă sfătuiește pe amândoi „să comunicați, dar nu orice și oricând, ci cu măsură și eficient”. Aceasta înseamnă să îl asculți cu atenție pe celălalt și nu să presupui că știi deja ce vrea să spună sau „să citești printre rânduri”. Nu încerca să îi transmiți mesaje ascunse, prin câteva indicii din care să ghicească ce ai vrea tu de fapt, ci spune exact ce ai de spus – bineînțeles, într-un mod delicat și prietenos, chiar dacă poate fi vorba de ceva ce te nemulțumește. Ar fi indicat să nu vă insultați atunci când sunteți în dezacord și să discutați doar problema respectivă. Nu aduceți în discuție supărări și frustrări mai vechi.
► Mărunțișuri importante
Ca și în alte domenii ale vieții, fericirea căsniciei stă în lucruri mărunte: să vă țineți de mână, să vă sărutați și să vă îmbrățișați fără un motiv anume, să vă spuneți „Te iubesc!” chiar și pentru a nu știu câta oară, să vă dați zâmbind „Bună dimineața” și să vă urați „La revedere” sau „Noapte bună” cu un sărut. Sunați-vă în timpul zilei când sunteți la lucru, așa, doar ca să vă auziți vocea.
► Tabietul de la sfârșitul zilei
Uite o idee care s-ar putea să ți se pară năstrușnică, dar nu este. Mergeți la culcare în același timp – fie că faceți dragoste sau doar petreceți puțină vreme împreună. Puteți să vă povestiți ce ați făcut în ziua respectivă, să vă țineți în brațe sau să citiți ceva unul lângă celălalt. E benefic pentru amândoi și pentru unitatea cuplului să petreceți câteva momente în care să împărtășiți puțină intimitate. Chiar dacă unul dintre voi mai are de lucru, puteți face asta, urmând ca, după ce adoarme celălalt, cel care are treabă să își continue activitatea.
Chiar dacă sunt și probleme, învață să vezi mai mult părțile bune. Spune-i și lui ce ai observat, nu ca laudă, ci ca încurajare. Nu te gândi să aștepți ca el să facă asta primul. Ai să vezi: dacă începi tu, nu va dura mult până când el îți va răspunde la fel. În plus, iertarea ar trebui să fie o regulă. Chiar dacă greșiți unul față de celălalt, cereți-vă scuze și acordați-le la rândul vostru. Vă veți simți mai bine și viața va fi mai frumoasă.
ÎMPREUNĂ LA BINE ȘI LA GREU
„Pentru a vă putea număra printre cei care se mândresc că sunt fericiți în căsnicie, ar trebui să țineți cont de câteva lucruri. Pe lângă cele enumerate mai sus, ar fi bine să vă petreceți cât mai mult timp liber împreună, făcând activități care vă plac amândurora. Ocupați-vă amândoi de creșterea și de educarea copiilor. Gestionați bugetul de comun acord, la fel și problemele sau situațiile de criză. Respectați-vă unul altuia familia de origine, oferind atenție și ajutor și unora, și celorlalți. Nu vă culcați niciodată supărați unul pe celălalt. Este mai greu să vă împăcați după o noapte plină de frământări, supărări și frustrări.”