Faimoasele abdomene nu sunt deloc indicate dacă vrei să „dai jos burta” corect. Mulţi nu le execută corect şi pot deveni periculoase. În schimb, exerciţiile cardio sunt foarte eficiente.
Colăceii de pe talie sunt una din cele mai mari probleme estetice ale femeilor, dar reprezinta şi un pericol pentru sănătate, grăsimea abdominală fiind asociată cu diferite boli cronice, de la diabet până la tumori maligne.
Bineînţeles că primul gând este să „dai jos burta” cât mai repede. Din păcate, e mai uşor de zis şi mai greu de făcut, mai ales că majoritatea persoanelor folosesc tactica greşită.
Ideea că „fac 300 de abdomene pe zi şi scap de burtă în două săptămâni” este nu numai greşită ci şi periculoasă.
Grăsimea, oriunde ar fi ea localizată este, de fapt, un depozit de energie, ne-a explicat George Stanciu, antrenor personal de fitness şi instructor de arte marţiale. Iar depozitele de energie, se ard numai prin exerciţii cardio, adică acele exerciţii care îţi ridică pulsul.
Le poţi alege pe cele clasice, alergare, stepper, bicicletă, bandă, sau poţi fi inventivă. Orice fel de exerciţiu care îţi ridică pulsul este binevenit, spune antrenorul.
Pentru eficienţă maximă, George Stanciu recomandă exerciţiile „cu rupere de ritm”. Asta înseamnă să alternezi câteva minute de lucru la intensitate medie cu unul sau două minute la intensitate mare.
Abdomenele în exces sunt periculoase pentru coloană
În ce priveşte abdomenele, lucrurile nu sunt chiar atât de simple pe cât am crede. În primul rând, abdomenele nu sunt eficiente pentru arderea grăsimii ci doar pentru definirea musculaturii. Slăbirea localizată, doar pe abdomen, nu se poate obţine decât prin liposucţie.
Este o greseală foarte mare să faci zeci sau sute de abdomene pentru a scăpa de burtă, ne avertizează George Stanciu. Mai mult, majoritatea persoanelor nu ştiu să execute exerciţiile corect, deci este posibil să le faci degeaba.
În al doilea rând, abdomenele solicită foarte mult coloana vertebrală şi, din acest motiv, nu ar trebui făcute zilnic. Antrenorul ne recomanda să „lucrăm” abdomenul de trei ori pe săptămână şi nicidecum în fiecare zi.
Antrenează-te corect!
Câte abdomene vei face la un antrenament depinde de condiţia ta fizică. Începătorii pot face două sau trei serii, pe când avansaţii pot încerca patru serii la un singur antrenament.
Numărul exact variază de la o persoană la alta. În mod ideal, ne sfătuieşte, George Stanciu, ar trebui să lucrăm până când exerciţiile încep „să se simtă”, adică până când apare acea senzaţie de arsură. Dincolo de acest moment mai putem face câteva mişcări, dar nu mai mult.
Cei care reuşesc să facă sute de abdomene dintr-o dată, fie nu le execută corect, fie au musculatura deosebit de puternică, avertizează antrenorul George Stanciu. Aşadar, dacă eşti începătoare şi poţi face zeci sau sute de abdomene, probabil că nu sunt corecte, deci le faci degeaba.
Poziţia corectă în timpul exerciţiilor poate varia de la o persoana la alta, în funcţie de forma fizică şi eventualele probleme de sănătate. Ideal este să ceri sfatul unui antrenor de la sala pe care o frecventezi sau, şi mai bine, al unui antrenor personal, care îţi va indica poziţia corectă şi numărul ideal de repetări. Foarte important este să menţionezi dacă ai avut vreodată probleme la coloană, ca să afli cum să ţi-o menajezi.