Dieta mediteraneană ar putea contribui la prevenirea depresiei

.
Dieta mediteraneană, bazată pe fructe și legume proaspete, nuci și pește, ar putea contribui la scăderea riscului de apariție a depresiei, arată un nou studiu publicat în revista Molecular Psychiatry.

Dieta mediteraneană rămâne una dintre cele mai bune și sănătoase diete de slăbit. Pe de altă parte, o dietă bogată în grăsimi saturate, glucide și alimente procesate este asociată cu o creștere a riscului de depresie.

Sunt dovezi convingătoare ce arată că există o relaţie între calitatea dietei şi sănătatea mintală. Această relaţie merge dincolo de efectele dietei asupra mărimii corporale şi de alte aspecte ale sănătăţii, care, la rândul lor, pot să afecteze starea de dispoziţie”, a declarat coordonatoarea studiului, Camille Lassale, cercetătoare la departamentul de epidemiologie şi sănătate publică din cadrul University College London, citată de Agerpres.

Am agregat rezultatele furnizate de un număr mare de studii şi am remarcat că există un tipar clar, potrivit căruia respectarea unei diete mai sănătoase, bogată în plante şi antiinflamatoare poate să contribuie la prevenirea depresiei”, a completat ea.

Citește și: Medicii avertizează: Gripa spaniolă care a ucis peste 50 milioane oameni s-ar putea întoarce

Cercetătorii britanici au analizat datele provenind de la 41 de studii, inclusiv de la patru cercetări care au analizat legătura dintre dieta mediteraneană tradițională și sănătate mintală în rândul a 36.556 adulți.

Astfel, persoanele care au adoptat o dietă care semăna cel mai mult cu cea mediteraneană au prezentat un risc cu 33% mai mic de a dezvolta depresie în următorii 8-12 ani.

O dietă scăzută în grăsimi saturate, glucide şi alimente procesate a fost asociată cu o reducere cu 24% a riscului de apariţie a depresiei în următorii 5-12 ani.

Citește și: Dieta simplă care a înnebunit starurile de la Hollywood

O dietă pro-inflamatoare poate să inducă o inflamaţie sistemică, iar asta poate să crească în mod direct riscul de depresie. Totodată, apar tot mai multe dovezi ce arată că relaţia dintre intestine şi creier joacă un rol cheie în sănătatea mintală şi că această axă este modulată de bacteriile gastrointestinale, ce pot fi modificate prin dietele noastre”, a explicat Lassale.

Sursă foto: 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton