Renovarea unei locuințe poate fi un proces ambițios, de durată și costisitor. Te va supune unui nivel de stres destul de ridicat, dar, dacă este făcută de o mână pricepută, rezultatele pot fi cu adevărat spectaculoase. Sunt multe motive pentru care acest proiect scump pentru tine și familia ta se poate încheia dezamăgitor, de ceea am strâns câteva sfaturi care te vor ajuta să obții la final cel mai bun rezultat cu putință.
6 lucruri pe care trebuie să le faci înainte să îți renovezi casa:
Trebuie să știi ce îți place
În teorie sună foarte simplu. În practică, lucrurile se pot complica foarte ușor. În primul rând, multe lucruri pe care ți le dorești la casa ta s-ar putea să nu se potrivească între ele. Acesta este și motivul pentru care trebuie să analizezi cu atenție fiecare piesă de mobilier, fiecare nuanță de vopsea și fiecare model de gresie și faianță, pentru a putea alege exact acele piese care, puse cap la cap, vor da formă casei la care ai visat atât de mult.
Apelează la profesioniști
În renovări nu ai foarte multe variante. Ori vei face de una singură sau alături de familie lucrările din casă, ori vei apela la o mână profesionistă de lucru. Indiferent care va fi alegerea ta, nu trebuie să ignori părerea specialiștilor, care pot oferi sfaturi pentru renovări excelente pentru orice tip de proiect. Indiferent dacă vei merge mai departe pe mâna unui profesionist sau dacă vei vrea să faci totul fără ajutor din exterior, e bine să iei mereu în calcul lecțiile celor care lucrează de mult timp în acest domeniu, pentru că te pot ajuta să reduci considerabil din costuri.
Și pentru că am deschis discuția despre costuri, un buget planificat și împărțit cu atenție este obligatoriu înaintea unui proces complex de renovare a locuinței. Nu ai voie să te trezești în mijlocul lucrărilor că nu mai ai bani să completezi materialele care lipsesc, pentru că altfel totul se va lungi pe o perioadă mult mai mare de timp și nimeni nu vrea să trăiască într-o casă care e un adevărat șantier. Cel mai bun sfat în acest caz este să îți faci calculele pe hârtie și să mai adaugi încă 40% peste suma rezultată, pentru că niciodată, într-un astfel de proces, costurile nu se limitează doar la calculul inițial. Așadar, trebuie să ai o rezervă.
Verifică echipa de muncitori
Dacă alegi să faci proiectul apelând la profesioniști, înainte de a semna orice contract ar fi indicat să îi verifici. Vezi dacă există pe internet, vezi dacă e o firmă cu datorii la stat și află ce spun foștii clienți despre serviciile lor. În acest fel, poți să te asiguri că locuința ta va ajunge pe mâini cu adevărat bune.
După ce ai verificat firma de renovare, este timpul să stabilești termenii contractuali pentru lucrare. Aici trebuie să fii foarte atentă la termenul de plată, termenul de finalizare al lucrării și stabilește clauze speciale pentru fiecare zi de întârzieri. În niciun caz nu trebuie să dai toți banii de la început, pentru că există riscuri pe care le vei regreta mai târziu.
Alege momentul potrivit pentru o renovare
De obicei, cea mai bună perioadă pentru a începe o lucrare de renovare în apartamentul sau casa ta este primăvara, după ce zăpada a dispărut. Dar nu numai anotimpul contează, ci și planurile tale personale sunt foarte importante. Spre exemplu, nu te apuca să renovezi casa cu o lună înainte să pleci într-o vacanță lungă, pentru că nu vei avea siguranța că lucrările se vor încheia până atunci.